Maros Palesch Kultúra

Divadlo z chatrče dnes aj zajtra v Starom Meste

BRATISLAVA - STARÉ MESTO, 01.08.2011. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto pozýva všetkých Staromešťanov, ako aj návštevníkov mestskej časti, na hudobné vystúpenie Divadla z chatrče z rómskej osady v Moldave nad Bodvou.

V rámci Kultúrneho leta 2011 vystúpia mladí divadelníci s hudobným programom zostaveným z krásnych rómskych piesní (tradičných aj súčasných), ktoré prednesú spôsobom im vlastným plným citu, elánu a výnimočného talentu. Vystúpenia sa uskutočnia

[center]1.augusta o 18.00 a 2. augusta  o 16.00 hod. vždy v altánku na Hviezdoslavovom námestí (v prípade nepriaznivého počasia sa vystúpenie uskutoční v priestoroch Zichyho paláca)[/center]

Je to zrejme po prvý krát, keď sa Rómovia z osady predstavia ako profesionálni hudobníci v rámci vrcholného kultúrneho podujatia v hlavnom meste. Ich vystúpenie je dôkazom, že aj v skromnom prostredí rómskych osád sa rodia a vyrastajú výnimoční umelci.

V rómskej osade v Moldave nad Bodvou vzniklo v roku 2009 rámci aktivít miestneho komunitného centra divadlo mladých Rómov. Ide o divadelníkov, ktorí nemali v živote šancu vidieť skutočné divadlo. Aj napriek tomu hrajú a spievajú o ich vlastnom živote na okraji záujmu spoločnosti. Autorom scenárov je rómska komunitná pracovníčka Irma Horváthová.

Vystúpenia majú silný emotívny náboj, ktorý je schopný veľmi účinne odovzdať pozitívny odkaz rómskych osadníkov majoritnej spoločnosti a bojovať proti stereotypom a xenofóbii.

Vystúpenie organizuje mestská časť Bratislava-Staré Mesto v spolupráci s EQUITY, o.z., neziskovou organizáciou ETP Slovensko a s podporou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Indickej ambasády, Veľvyslanectiev Brazílskej federatívnej republiky, Cyperskej republiky, Egyptskej arabskej republiky, Rakúskej republiky a Veľvyslanectva štátu Palestína.

Vstup voľný!

Zdroj: MČ Bratislava – Staré Mesto, Tomáš HALÁN

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM