Adriana Banásová Kultúra

Divadlo Ticho a spol. oslavuje päť rokov svojej existencie

Presne pred piatimi rokmi sa uskutočnila prvá produkcia divadla Ticho a spol. v bratislavskom Klube 10x10.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Ticho a spol. oslavuje päť rokov svojej existencie
Zdroj: TASR

Dnes večer si toto výročie jeho členovia a sympatizanti pripomenú špeciálnym oslavným programom: výstavou o činnosti, krstom sumarizujúcej knihy Odtlačok na duši divákov a tvorcov aj improvizovaným predstavením s názvom Najobľúbenejšia scéna a najťažšia chvíľa.

O tom budú hovoriť Patrícia Jarjabková, Judita Hansman, Jana Lieskovská, Adriana Geričová, Ivan Martinka, Michal Ďuriš, Michal Jánoš, Pavol Plevčík a ďalší členovia rôznych divadiel.

„Robíme spätné ohliadnutie. Päť rokov samozriaďovaného nezávislého divadla profesionálnych tvorcov pri občianskom združení je dlhý čas, že sme v týchto podmienkach vydržali. Žiada si to veľa energie, je to náročná práca, ale verím, že sme na polceste,“ konštatuje Viki Janoušková, ktorá s Robom Horňákom a Milošom Janouškom stála pri jeho vzniku.

Stopy snov

Napriek komornému priestoru hrajú v klube štyri divadelné súbory (Ticho a spol, Prešporské divadlo, Med a prach, Stopy snov), ktoré pripravili 19 nových inscenácií. V tomto čiernom priestore sa uskutočnilo aj 29 predstavení hosťujúcich divadiel, 79 folkových a bluesových koncertov v podaní domácich a zahraničných interpretov, 22 diskusných a klubových večerov. Vo vstupných priestoroch sa vystriedalo 40 výstav.

Ojedinelá je činnosť divadelného zoskupenia mentálne postihnutých klientov bratislavského domova sociálnych služieb Prima. Tí v súbore Stopy snov pracujú s profesionálnymi divadelníkmi a pedagógmi. Tešia sa na každé stretnutie, vlastnými nápadmi tvoria scénky, učia sa komunikovať aj verejne vystupovať.

Majú za sebou päť premiér: Paťa a pastieri, Stopy snov, Pustý ostrov?, Akože môžem a Princ, kde si? Po tohtoročnej ostatnej premiére absolvovali v auguste divadelný workshop v Senci, kde pripravovali nové predstavenie.

„Za tie roky spolupráce a priateľstva s nimi som sa naučila o ľudskom vnímaní viac, ako z komunikácie so zdravými ľuďmi,“ vyznáva sa Patrícia Jarjabková, stála členka divadla hendikepovaných Stopy snov.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM