Nikola Richterová Samospráva

Diskusie o poplatkoch v zdravotníctve neutíchajú. Frešo vidí v novom zákone veľa nejasností

Zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša zmeny v poplatkoch, môže viesť ku kartelovým dohodám medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, upozornil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Ilustračný obrázok k článku Diskusie o poplatkoch v zdravotníctve neutíchajú. Frešo vidí v novom zákone veľa nejasností
Zdroj: TASR

„Župa môže podľa zákona iba schváliť poplatky, ktoré sa budú vyberať, ale nie ich výšku. Ak sa viacerí lekári z krajov dohodnú a prudko zvýšia poplatky, tak to bude platiť,“ povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Frešo.

Riaditeľka odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková poznamenala, že kraj v tejto veci môže urobiť jedinú vec – stretnúť sa s lekárom a prekonzultovať s ním výšku poplatku vzhľadom na kúpyschopnosť obyvateľstva. „Kraj v medzirezortnom pripomienkovom konaní žiadal, aby bol na výšku poplatkov určený strop. Pripomienka nebola zapracovaná,“ informovala.

S ministerstvom chcú ešte diskutovať

BSK si chce nejasnosti v zákone vyriešiť s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR ešte pred účinnosťou zákona. To nedávno avizovalo, že k novému fungovaniu poplatkov zriadi od apríla call centrum, kde by sa lekári či zástupcovia samospráv mohli obracať s podnetmi.

Frešo v súvislosti so schvaľovaním poplatkov načrtol, že uvažuje o všeobecnom záväznom nariadení (VZN), v ktorom by sa určil druh poplatkov, ktoré môžu poskytovatelia v BSK vyberať. „Musíme si však urobiť ešte vlastnú právnu analýzu a zistiť, či to bude vôbec možné,“ upozornil.

Poukázanie na nejasnosť zákona

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že poplatky, o ktorých hovorí BSK, nesúvisia v zmysle novely zákona s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. „Rezort ich výšku neurčuje vzhľadom na zákon o cenách. Je na jednotlivých poskytovateľoch, aby vychádzali v ústrety občanom a zohľadňovali ekonomickú situáciu daného regiónu,“ uviedol komunikačný odbor MZ SR. S vyššími územnými celkami rezort rokoval a v prípade akýchkoľvek otázok ho môžu kontaktovať, dodal odbor.

Na nejasnosť legislatívneho rámca nedávno poukázali aj Slovenská lekárska komora (SLK) a Asociácia súkromných lekárov (ASL). SLK na poslednom stretnutí s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smeru-SD) požiadala o výklad jednotlivých ustanovení, novela zákona im príde nevykonateľná. ASL tvrdí, že nejasné formulácie môžu priniesť zbytočné konflikty medzi pacientom a lekárom.

Niektoré poplatky lekári už po novom vyberať nemôžu

Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné ako schválené poplatky nebudú môcť vyberať. Podľa samotnej novely za administratívne úkony, ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky.

Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Novela zákona nadobudne účinnosť 1. apríla 2015. Podľa ministra zdravotníctva sa na príprave novely pracovalo dva roky a pacienti vďaka nej budú vedieť, za čo majú platiť. Zdôraznil, že zákon robil rezort na podklade pacientov a na základe ich žiadostí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM