Samospráva

Devínska Nová Ves pokračuje v ochrane prírody, pribudnú desiatky vtáčích búdok

Projekt vtáčích búdok vznikol po vyčistení bývalého kameňolomu Srdce od toxických gudrónov, ktoré tam boli dovezené v roku 1963 z bývalej rafinérie Apollo.

Ilustračný obrázok k článku Devínska Nová Ves pokračuje v ochrane prírody, pribudnú desiatky vtáčích búdok
Zdroj: TASR

Bratislavská Devínska Nová Ves pokračuje aj tento rok v projektoch ochrany prírody. Jedným z nich je projekt ochrany vtáčích druhov, ktoré žijú na území mestskej časti a jej okolí. Už v minulom roku osadila miestna samospráva prvých 20 menších drevených vtáčích búdok na verejnú zeleň v tunajších materských a základných školách.

„Prioritne sme to zamerali na naše deti, aby si aj takto vytvorili vzťah k prírode. Aby mladá generácia pokračovala v dobrých veciach a zlé aby nerobila,“ uviedol devínskonovoveský starosta Milan Jambor.

Ďalších 30 búdok pre menšie spevavce, ako napr. sýkorky, by malo byť osadených v najbližšom čase, pravdepodobne ešte počas tohtoročného mája v parkoch a na verejnej zeleni. Okrem toho má mestská časť vyrobených ďalších 50 vtáčích búdok pre tunajšie dážďovníky. Tie budú podľa starostu postupne uvoľňované pre potreby bytových domov, ktoré sa budú zatepľovať.

„Je našou povinnosťou starať sa o životné prostredie a v rámci týchto aktivít pristúpiť aj k ochrane žijúcich vzácnych druhy vtáctva na našom území. Sú veľkým prínosom pre tunajšiu prírodu, ako aj samotných obyvateľov. Len samotné dážďovníky sú napríklad schopné denne stráviť až dve až tritisíc komárov,“ uvádza mestská časť na svojej webovej stránke.

Posledným, tretím druhom vtáčích búdok, ktoré boli vyrobené v spolupráci s ornitológmi, je desať drevených búdok pre malé sokoly, sovy či myšiarky. Tie budú v zmysle odborných odporúčaní príslušných ornitológov rozvešané po celom území Devínskej Novej Vsi na vyvýšené miesta, ako sú strechy domov či balkóny najvyšších budov v mestskej časti.

Projekt vtáčích búdok vznikol po vyčistení bývalého kameňolomu Srdce od toxických gudrónov, ktoré tam boli dovezené v roku 1963 z bývalej rafinérie Apollo. Mestská časť vtedy podľa starostu oslovila spoločnosť, ktorá nebezpečný odpad odstraňovala, či by sa nespolupodieľala aj na ďalšom projekte zameranom na ochranu prírody. Vtáčie búdky sú teda darom pre Devínsku Novú Ves.

Čítajte tiež: OBRAZOM: V našich lesoch môžete stretnúť neobyčajného živočícha

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM