Správy Samospráva

Devínska Nová Ves chce zlepšiť sociálne služby. Pomôže verejný prieskum

Mestská časť sa zaujíma aj o možnosť vybudovania komunitného centra a o nájomné či núdzové bývanie spolu so sociálnym poradenstvom.

Ilustračný obrázok k článku Devínska Nová Ves chce zlepšiť sociálne služby. Pomôže verejný prieskum
20
Galéria
Zdroj: TASR

Devínska Nová Ves pripravuje nový Komunitný plán rozvoja sociálnych služieb. Ten plánuje mestská časť schváliť na budúci rok a dokument by mal sociálnu oblasť samosprávy pokrývať na obdobie piatich rokov. „V súčasnosti síce máme takýto dokument vypracovaný, ale nie je aktuálny. Preto vytvárame nový,“ uviedol devínskonovoveský starosta Milan Jambor.

Pomôže verejný prieskum

Ako podklad na vypracovanie Komunitného plánu budú slúžiť výsledky nedávneho verejného prieskumu. Jeho cieľom bolo okrem iného zistiť informovanosť obyvateľov o sociálnych službách, ktoré poskytuje mestská časť, ich využiteľnosť a dostupnosť, aká je ich kvalita poskytovania a ako sú s nimi Devínskonovoveš­ťania spokojní a zároveň aké nové potreby v tejto oblasti u obyvateľov vznikajú.

Týka sa to napr. základného sociálneho poradenstva, zariadení sociálnych služieb, opatrovateľskej či odľahčovacej služby, teda pomoci pri opatrovaní fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím či denného centra Klubu dôchodcov.

Ide však aj o služby školských jedální a príspevok na stravovanie dôchodcov, o jednorazový príspevok v hmotnej núdzi, o príspevok pri narodení dieťaťa či na jeho stravovanie v školskej jedálni. V neposlednom rade sú to aj nízkoprahové programy pre deti a mládež, teda terénnu sociálnu prácu s nimi v ich prirodzenom prostredí.

Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Služby chcú rozšíriť

Samospráva sa zároveň v dotazníku zamerala aj na sociálne a iné služby, ktoré momentálne na jej území absentujú, ale obyvatelia by ich privítali. Ide napr. o prepravnú službu poskytovanú fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím alebo nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, či sociálny taxík, čo je čiastočne spoplatnená služba pre seniorov alebo osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Zahrnutá je tiež paliatívna starostlivosť, čiže starostlivosť o pacienta v prípade, ak jeho choroba neodpovedá na liečbu, pričom jej cieľom je zabezpečenie najvyššej možnej kvality života ako pre pacienta, tak pre jeho rodinu. Táto služba sa môže poskytovať aj v domácom prostredí.

Mestská časť sa zaujíma aj o možnosť vybudovania komunitného centra, o nájomné či núdzové bývanie spolu so sociálnym poradenstvom a poskytovaním ďalšej nevyhnutnej pomoci, o komunitný sklad solidarity, čiže priestor, kde by ľudia mohli doniesť pre pomoc iným veci, ktoré už sami nepotrebujú a nevyužívajú, a to od oblečenia, cez zdravotné pomôcky až po nábytok, či o sociálnu výdajňu potravín. Nezabúda sa ani na rozšírenie parkovacích miest pre ZŤP.

Devínska Nová Ves
20
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM