Rôzne

Developer spustil pre obyvateľov svojho projektu rezidenčný carsharing

Predstavte si, že sa rozhodnete vyraziť si na výlet. Vyjdete z vchodu domu a auto vás bude čakať pripravené. Pritom nie ste jeho majiteľom.

Ilustračný obrázok k článku Developer spustil pre obyvateľov svojho projektu rezidenčný carsharing
2
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Súkromné auto človek využíva len 5 % svojho času, medzitým nečinne stojí na parkovisku, zistili odborníci zo služby Share Car. Využívaním zdieľaných áut v mestách nie je potrebných toľko parkovacích miest a v zahraničí ich často nahrádzajú zelené plochy. Zdieľanie áut tak prináša úľavu mestám aj ich obyvateľom.

Menej áut, viac zelene

Spoločnosť YIT Slovakia spustila pre obyvateľov svojho projektu NUPPU novú službu carsharing. Predstavte si, že sa rozhodnete vyraziť si na výlet. V aplikácii v telefóne si vyberiete čas a zarezervujete si auto. Nie ste jeho majiteľom, ale stačí vám vyjsť z vchodu a ono vás tam bude čakať pripravené. To je princíp prvého rezidenčného carsharingu, ktorý do Bratislavy prinášajú YIT a Share Car.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Milana Murcka je hlavnou motiváciou ochrana životného prostredia.

„Trend neustále sa zvyšujúcej populácie v mestách má na svedomí aj ich znečistenie. Kľúčovým problémom je práve doprava. Tá nestojí len za znečistením, ale aj za masívnymi kolónami, ku ktorým prispieva to, že v jednom aute často sedí iba jeden človek. Využívaním zdieľaných áut tak okrem šetrenia životného prostredia efektívne prispejeme aj k odľahčeniu dopravy vo veľkých mestách,“ vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia Milan Murcko.

Prístupné priamo pred domom

Obyvateľom komplexu NUPPU sú k dispozícii dve vozidlá značky Renault Captur, ktorých dizajn charakterizuje odvážny mestský štýl. Vo vozidlách je integrovaný systém carsharing.

Na objednanie jazdy je ako prvé potrebné vytvoriť si pomocou aplikácie rezerváciu na konkrétny čas a auto. Bez nej ho nie je možné otvoriť. Aplikácia tiež ponúka prehľad o absolvovaných jazdách, rezerváciách a kalendár dostupnosti. Postupne užívateľov prevedie procesom odomykania, zamykania až k ukončeniu rezervácie.

Minimum starostí

V aute obyvateľov čakajú všetky potrebné dokumenty, ako aj tankovacia karta, ktorou zaplatia účet za benzín. Súčasťou je aj slovenská diaľničná známka. O umývanie, čistenie, servis vozidla či sezónne prezutie sa postará Share Car.

Auto je záujemcom k dispozícii, keď ho potrebujú, a to bez toho, aby si museli kupovať vlastné. V porovnaní s verejne dostupným carsharingom bude vozidlá rezidenčného zdieľania používať užšia skupina ľudí, čo predznamenáva menšiu problémovosť, či už z hľadiska údržby alebo dostupnosti vozidla.

Službu môžu obyvatelia komplexu NUPPU využívať od 21. novembra.

Carsharing v NUPPU
2
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM