Správy Samospráva

Developer so svojou požiadavkou neuspel. Zmena názvu ulice v Petržalke sa nekoná

Poslanci na miestnom zastupiteľstve v Petržalke nesúhlasili s návrhom developera. Celá Bosáková ulica bude niesť naďalej svoj pôvodný názov.

Ilustračný obrázok k článku Developer so svojou požiadavkou neuspel. Zmena názvu ulice v Petržalke sa nekoná
9
Galéria

Na začiatku Petržalky, hneď za Starým mostom, vyrástol nový vežiak. Reklamou sprevádzaný projekt, ktorý sa bude vypínať do výšky dvadsiatich troch poschodí, má názov Fuxova.

Predaju bytov a dokončeniu stavby predchádzala neskromná požiadavka developera. Časť Bosákovej ulice, na ktorej vysoký dom vyrástol, sa podľa jeho návrhu mala premenovať na Fuxovu.

Ako sa Bosákova Fuxovou nestala

Na zatiaľ poslednom miestnom zastupiteľstve v Petržalke však poslanci zmenu názvu ulice neschválili.

Proti názvu Fuxova sa vyjadrilo viacero z nich. Zhodli sa na tom, že Bosákova ulica je pomenovaná po osobnosti spätej so Slovenskom a Petržalkou. Michal Bosák bol jeden z významných amerických Slovákov, ktorého podpis dodnes figuruje nielen na desaťdolárovej bankovke, ale aj na Pittsburskej dohode.

Proti zmene hlasovala väčšina poslancov. Súhlasili s literou zákona, ktorá hovorí, že „Názvy ulíc a iných verejných priestranstiev sa určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a pod. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženské alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce.“

Nie je ulica ako ulica

Názvy ulíc v Petržalke, ale aj inde v hlavnom meste, sú problémom, ktorý sa stále vracia. Často musia zasahovať aj odborníci z jazykovedného ústavu a historici. Tí sa snažia poradiť, po ktorých osobnostiach alebo udalostiach by mohli novovznikajúce ulice v meste niesť názov.

Projekt Fuxova nakoniec svoj názov do pomenovania ulice neprenesie. Bosákova vďaka hlasovaniu poslancov Petržalky zostane Bosákovou.

Čítajte aj: Projekt Fuxova: Zachytili sme, ako nový obytný dom postupne rastie do výšky

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM