Rôzne

Developer komplexu Treenium v Ružinove sa nevzdáva plánov na vyššiu stavbu

Developer bytového komplexu Treenium v lokalite ulíc Gagarinova, Hraničná a Mierová v Ružinove sa zatiaľ nevzdáva svojich plánov na vybudovanie vyššej stavby.

Ilustračný obrázok k článku Developer komplexu Treenium v Ružinove sa nevzdáva plánov na vyššiu stavbu
7
Galéria
Zdroj: Treenium

Spoločnosť Greefin Group síce začala s výstavbou podľa platného stavebného povolenia z roku 2009 na deväťpodlažný objekt v tvare L, zároveň ale predložila nový projekt na posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA.

Predbežný zámer

V súčasnosti preverujeme všetky zákonné možnosti týkajúce sa zmeny projektu. Prebiehajúci proces EIA je jedným z nich, uviedol developer. Je si ale vedomý, že v istej fáze tohto procesu sa bude musieť rozhodnúť o ďalšom pokračovaní.

Podľa predloženého zámeru by mal nový objekt pozostávať z dvoch stavieb. Nižší by mal mať tri nadzemné podlažia a okrem parkovacích miest prevažne v podzemí, by tu malo byť aj fitnescentrum a niekoľko bytov. Pri vyššom objekte sa počíta s 19 nadzemnými podlažiami s bytmi. Tie by mali byť situované do 18. nadzemného podlažia, na najvyššom poschodí navrhuje developer pochôdznu zelenú terasu s oddychovou zónou, vodnými prvkami a detským ihriskom.

Oba objekty by mali byť prepojené do jedného celku centrálnou časťou od druhého podzemného po prvé nadzemné podlažie a jej strecha bude vytvárať centrálne námestie komplexu. Počet parkovacích miest sa navrhuje zvýšiť zo 70 na 147.

Živý strom v každom byte

Navýšenie stavby už pred časom odôvodňoval investor zvýšeným dopytom a unikátnosťou. Jeho súčasťou majú byť totiž vertikálne umiestnené vysunuté záhrady, fasáda lemovaná neopadavou zeleňou a živý strom v každom byte. Ešte v lete minulého roka developer priblížil, že nepôjde o žiadne malé stromčeky, ale architekti navrhli stavbu tak, aby zniesla záťaž a poskytla komfort vybraným slovenským drevinám ako sú breza, lipa či hrab.

S možným navýšením projektu však opätovne nesúhlasí Ružinov, pričom už v minulosti sa kriticky vyjadrili aj obyvatelia z okolia. Starosta Dušan Pekár bude trvať na tom, aby investor staval v súlade s vydaným stavebným povolením, povedala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová s tým, že ešte v lete požiadal primátora Iva Nesrovnala, aby nevydal súhlasné záväzné stanovisko na navýšenie stavby.

Svoj postoj nemieni podľa hovorkyne zmeniť mestská časť ani v prebiehajúcom procese EIA. Dôležité je, aby orgány, ktoré sa k projektu vyjadrujú, ešte pred vydaním súhlasného záväzného stanoviska hlavného mesta či akéhokoľvek rozhodnutia, rešpektovali stanovisko a postoj mestskej časti a držali sa svojich predošlých stanovísk k pôvodnej stavbe, skonštatovala zároveň Šebová. Ak však navýšený projekt získa od povoľovacích orgánov súhlasné stanoviská, stavebný úrad mestskej časti ich bude podľa nej rešpektovať.

Zdroj: Treenium

Pripomienkovanie stavby

Hlavné mesto zatiaľ neeviduje žiadosť o záväzné stanovisko, ani súvisiacu dokumentáciu k projektu zo strany investora. „Nemáme sa preto k čomu vyjadriť,“ uviedla Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Na webovej stránke mesto zatiaľ podľa nej zverejnilo v tejto súvislosti iba oznam týkajúci sa EIA, ktoré predchádza samotnému územnému a stavebnému konaniu. Zámer stavby môže pripomienkovať aj verejnosť. Hlavné mesto zašle svoje pripomienky v určenom termíne, doplnila Kešeľáková.

Na dotknutom pozemku na rohu ulíc Mierová a Gagarinova bolo vydané územné rozhodnutie v roku 2007 a stavebné povolenie v roku 2009 na stavbu „Polyfunkčný objekt INVERSO – Hraničná, Mierová, Gagarinova, Bratislava“ pre spoločnosť Zenith Commerce LTD, so sídlom v Londýne.

V maximálne deväťpodlažnom polyfunkčnom objekte, ktorý bol výškovo riešený stupňovito, bolo navrhnuté bývanie, administratíva, obchod a služby. S výstavbou sa však nezačalo a neskôr sa k projektu dostala spoločnosť Greefin Group, ktorá prišla s návrhom bytového komplexu Treenium. Tá v roku 2014 požiadala o zmenu stavby pred dokončením, išlo však o predĺženie termínu dokončenia stavby, nie o jej navýšenie.

Treenium
7
Galéria
Zdroj: Treenium
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM