Kultúra

Detský folklórny súbor Gerulata z Rusoviec pôsobí v obci už 23 rokov

Detský folklórny súbor Gerulata v Rusovciach pôsobí v Mestskej časti Bratislava Rusovce už 23 rokov. Aj túto jeseň prijíma nových záujemcov o folklórny tanec. Potvrdila to vedúca súboru Alžbeta Uhráková.

Ilustračný obrázok k článku Detský folklórny súbor Gerulata z Rusoviec pôsobí v obci už 23 rokov
Zdroj: TASR

„Zatiaľ sme prijali desať detí vo veku od 5–9 rokov,“ povedala Uhráková s tým, že počas 23 rokov nikdy nerobila výber formou klasického konkurzu. „Časom sa vyselektuje, ktoré dieťa na to naozaj má a chce tancovať“, doplnila s tým, že kým pred 20 rokmi prichádzali do súboru dve tretiny talentovaných detí, dnes je to už len tretina.

„Deti odmalička nemajú dosť pohybu ani v škôlke, ani s rodičmi, čo sa prejavuje v tom, že im chýba najmä rytmus,“ spresnila Uhráková. Vedúca súboru Gerulata, ktorá 20 rokov tancovala v SĽUK-u, odporúča deťom folklórny tanec ako základ pre vybudovanie všestranných pohybových schopností a pre vytvorenie pozitívneho vzťahu k ľudovému spevu, tancu a hudbe.

Vo folklórnom súbore Gerulata v súčasnosti pôsobí 55 detí, najmä z Rusoviec a okolia, vo veku od 4–15 rokov. Podľa vekovej kategórie sú zaradené do troch tanečných skupín. Za 23 rokov súbor absolvoval stovky vystúpení doma i v zahraničí. V novembri a decembri tohto roka ich čakajú ďalšie štyri v Rusovciach, Ivanke pri Dunaji, v Dome kultúry Zrkadlový háj a počas Vianočných trhov v Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM