Tomáš Stupavský Rôzne

Detské kardiocentrum dostalo dva inkubátory pre dojčatá

Detské kardiocentrum Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) dostalo dnes do daru dva špeciálne inkubátory pre dojčatá s ťažkými vrodenými srdcovými chybami.

Ilustračný obrázok k článku Detské kardiocentrum dostalo dva inkubátory pre dojčatá
Zdroj: TASR

Zachraňovať životy budú na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde ročne hospitalizujú približne 300 detí. Špeciálne lôžka stáli okolo 35-tisíc eur.

„Asi 60 percent z hospitalizovaných tvoria deti do jedného roka. Mnohé dojčatá majú ťažké pooperačné stavy a bez tohto inkubátora by neprežili,“ povedala primárka oddelenia Ľubica Kováčiková.

Inkubátory sú vyhrievané a otvorené, lekár na nich môže v prípade potreby aj operovať.

Kováčiková tvrdí, že novorodenec sa z pooperačných stavov dostáva dlhé týždne či mesiace, jeho zdravotný stav sa môže zmeniť zo sekundy na sekundu. Na oddelení sa doteraz nachádzalo asi šesť takýchto inkubátorov, po novom ich bude osem.

Špeciálne lôžka venovala oddeleniu spoločnosť LIDL Slovenská republika. Celkovo 34 inkubátorov venovala 14 detským nemocniciam v desiatich mestách v hodnote 600-tisíc eur. Tento výťažok získala spoločnosť v rámci projektu „Rozprávky, ktoré potešia deti“. Zákazníci mohli od polovice mája za každých 20 eur nákupu získať audiorozprávku za symbolické jedno euro.

Nové inkubátory
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM