Tomáš Stupavský Kultúra

Deti sa môžu podieľať na maľovaní dejín Bratislavy podľa príbehov historika Pavla Dvořáka

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pokračuje s ďalšou sériou sobotných výtvarných podujatí v rámci projektu Maľované dejiny Bratislavy/Deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka. Výsledkom jeho minuloročnej prvej časti je programová skladačka s výberom výtvarných prác a výstava, ktorá potrvá do 11. januára.

Ilustračný obrázok k článku Deti sa môžu podieľať na maľovaní dejín Bratislavy podľa príbehov historika Pavla Dvořáka
Zdroj: TASR

Úvodné tohtoročné podujatie s Pavlom Dvořákom pod názvom Rozpoviem ti tri príbehy bude 10. januára o 14.30 h v Starej radnici. Deti od 4 do 16 rokov majú jedinečnú možnosť stať sa ilustrátormi príbehov renomovaného historika do pripravovanej kni­hy.

Bude sa hovoriť a maľovať na tieto tri témy: Napoleon v Bratislave, Napoleonské vojny zničili Bratislavu – Ako štúrovci nemali peniaze na zaplatenie, Cesta štúrovcov na Devín, Ako Štúr unikal šibenici – Revolúcia 1848 – 1849 a zatykač na štúrovcov.

„V programe vystúpi ako hosť Beáta Mihalkovičová z Múzea Ľudovíta Štúra v Modre. Prinesie nám zbierkové predmety a pripomenieme si rok 2015 ako rok Ľudovíta Štúra. Bude aj autogramiáda Pavla Dvořáka spojená s prezentáciou a predajom jeho publikácií. Po odznení príbehov dostanú deti možnosť svoje predstavy a fantázie výtvarne zobraziť v Detskom ateliéri Múzeum má budúcnosť,“ uviedla autorka projektu Beáta Husová z MMB.

Ďalšie stretnutia naplánované aj na február, marec a apríl

Podľa nej sa do výtvarnej súťaže môžu zapojiť aj na podujatí nezúčastnení žiaci základných, stredných a základných umeleckých škôl z Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja. Na internetovej stránke www.muzeum.bratislava.sk sa v nasledujúci pondelok objavia premiérovo rozpovedané Dvořákove príbehy.

Záujemcovia o projekt si môžu pozrieť fotodokumentáciu zbierkových predmetov, ktoré kurátori na tom stretnutí predstavili. Pod vedením svojich pedagógov si prečítajú príbehy a môžu začať ilustrovať.

Vo februári, marci a apríli sa uskutočnia ďalšie stretnutia s trojicami príbehov, ktorých autorom je Pavel Dvořák. Tým sa zavŕši ich pestrá tematika. Uzávierka ilustrátorskej súťaže je 30. mája. Po nej bude nasledovať príprava knihy na vydanie.

„Účel a prínos projektu je uchopiteľný práve v podobe vydania knihy Maľované dejiny Bratislavy, ktorú pripravia deti deťom. Ide o ojedinelú knihu, ktorá zatiaľ nemá zastúpenie v ponuke múzeí. Predpokladáme, že jej prístupná forma a fenomenálny podiel detských ilustrácií pomôže prebudiť záujem a predovšetkým lepšie pochopiť dejiny nášho hlavného mesta, význam histórie pre národ a formovanie kritického názoru na dejiny vo svojej podstate. Stane sa pomôckou pre pedagógov aj reprezentačnou publikáciou, ktorá odráža nadanie nastupujúcej generácie do plnohodnotného života,“ zdôvodňuje Husová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM