Správy

Deti, ktoré pomohli kamarátovi na vozíku, získali ocenenie Detský čin roka

Kolektív žiakov zo Základnej školy Tbiliská v Rači podal pomocnú ruku spolužiakovi na vozíku. Za svoj nezištný skutok získali titul Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Deti, ktoré pomohli kamarátovi na vozíku, získali ocenenie Detský čin roka
5
Galéria
Zdroj: TASR

V stredu 7. decembra v Bratislave slávnostne oceňovali víťazov projektu Detský čin roka 2016. V kategórii „Pomoc rovesníkom“ ocenenie získali žiaci zo Základnej školy Tbiliskej 4 v Bratislave za podporu osemročného spolužiaka Tomáša na vozíku.

„Detský čin pre mňa nie je súťaž. Chcela som žiakom ukázať, že dobré skutky si ľudia stále vážia. Je potrebné ich šíriť a nikdy neprestať,“ povedala triedna učiteľka Lucia Ferenčíková, ktorá chce pokračovať v dobrých veciach a v tomto duchu viesť aj svojich žiakov.

Usporiadali zbierku

Tomáš trpí vážnou chorobou, ktorá postihuje jeho svaly. Aj keď nemôže byť so svojimi spolužiakmi v škole, tí ho berú ako súčasť kolektívu. Po tom, čo mu pred minuloročnými Vianocami ukradli vozík, kamaráti sa rozhodli konať. Vzdali sa obľúbených hračiek, ktoré sa rozhodli predať za symbolickú cenu.

Do zbierky sa zapojili učitelia, žiaci aj ľudia, ktorí sa o akcii dozvedeli, a utŕžené peniaze venovali na nový vozík pre Tomáša. Nezostalo však len pri zbierke. Jeho spolužiaci sa rozhodli, že ho budú navštevovať doma. S Tomášom trávili veľa času, rozosmievali ho a svojou prítomnosťou mu pomáhali zabudnúť na svoj hendikep.

Zdroj: TASR

Stretnutie s prezidentom

Po vyhlásení výsledkov boli deti z račianskej základnej školy prekvapené a veľmi šťastné. Ako nám prezradila ich triedna učiteľka, víťazstvo aj poriadne oslávili. Prekvapila ju však reakcia jedného žiaka. „Pani učiteľka, mne to príde normálne, že pomáhame Tomáškovi. Nemusíme zato získať cenu,“ povedal jeden zo žiakov.

V poradí 16. ročník projektu Detský čin roka sa konal pod záštitou prezidenta Andreja Kisku a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Prezident je pre mňa a deti človek, ktorého si vážia. Stretnutie s ním ma presvedčilo, že myslí na dobré veci a skutky. Pre deti bolo stretnutie prínosom,“ dodala na záver triedna učiteľka.

Už štvrtý rok môže vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk hlasovať za najhrdinskejší skutok detí na internete aj verejnosť. „Tento rok sa víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk stal príbeh dvoch chlapcov, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Bez váhania bežali na pomoc posádke, ktorá bola uväznená v troskách lietadla. Chlapci riskovali vlastné životy, aby pomohli iným. Za ich hrdinský čin hlasovalo 23 696 ľudí,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Detský čin roka
5
Galéria
Zdroj: ZŠ Tbiliská
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM