ts Rôzne

Desivý „modrý dom“ z Čapajevovej nahradil moderný Flat 75 s nadštandardnými bytmi

Obyvatelia z okolia Čapajevovej sa už za svoju adresu hanbiť nemusia. Odkedy z ulice zmizol tzv. modrý dom, v štvrti je radosť žiť.

Ilustračný obrázok k článku Desivý „modrý dom“ z Čapajevovej nahradil moderný Flat 75 s nadštandardnými bytmi
6
Galéria
Zdroj: BS Investments

Čapajevova ulica sa medzi Bratislavčanmi „preslávila“ najmä vďaka tzv. modrému domu a častým policajným a hasičským zásahom. Dlhé roky dom obývali neprispôsobiví obyvatelia, ktorí znepríjemňovali život ľuďom v okolí. Dom bol spájaný nielen s vandalizmom, ale aj s drogami.

Neslávne známy

Modrý dom obývali zväčša neprispôsobivý obyvatelia, väčšina nemala ani platné nájomné zmluvy a viedli sa voči nim súdne spory či exekučné konania. Z budovy sa šíril zápach výkalov, v priestoroch sa to hemžilo potkanmi a na streche posedávali desiatky holubov.

Koncom roka 2015 si Petržalčania konečne vydýchli. Neslávne známy modrý dom bol zrovnaný so zemou. Väčšina z bytov v dome bola totiž neobývateľná, chýbali v nich toalety, umývadlá, elektrické ohrievače, okná, dvere či podlahy. Mestská časť Petržalka ho ešte v roku 2013 predala spoločnosti BS investments za symbolické euro za podmienky, že zabezpečí náhradné ubytovanie všetkým užívateľom, ktorí mali na bytovú náhradu nárok.

Lepšia štvrť

Dnes sa už môžete po Čapajevovej ulici pokojne prechádzať. Dom hrôzy a jeho nájomníci sú dávno preč a na jeho mieste už stojí nový objekt s 13 nadzemnými podlažiami a 75 bytmi. Okrem posledných troch bytov majú všetky svojich majiteľov, pričom desať bytov (5 jednoizbových a 5 dvojizbových bytov) má po skolaudovaní stavby získať petržalská samospráva za symbolické euro. Reálna kúpna cena by bola 850 eur za meter štvorcový. Byty chce Petržalka ponúknuť mladým začínajúcim učiteľom pracujúcim v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti.

Projekt Flat 75 zahŕňa rôzne typy nadštandardných bytov, od praktických 1-izbových až po veľkometrážne byty. „Dispozičná rôznorodosť bytov sa zameriava najmä na potreby a nároky klienta, no zároveň prináša pridanú hodnotu vo forme funkčných a kreatívnych riešení. Štartovací byt pre mladých, byt pre rodiny s deťmi, viacúrovňový byt, alebo penthous s krásnym výhľadom a veľkými terasami a vírivkou,“ približuje developer BS Real Estate, a. s.

Obyvatelia budú môcť využívať služby vlastného vrátnika či vnútrokomunikačný bezplatný telefonický systém, projekt sľubuje aj vysoký technický štandard za optimalizované náklady.

O architektúru Flat 75 sa postarala kancelária Cakov and partners, ktorá riešila napríklad projekty Treenium alebo Roličky.

Vo fotogalérii nájdete zábery modrého domu, ktorý bol v roku 2015 zrovnaný so zemou. Fotografie redakcii Bratislava24.sk poskytla mestská časť Petržalka.

Modrý dom, Čapajevova ulica
13
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Pozrite si vizualizácie aj aktuálne zábery domu, ktorý nahradil modrý dom.

Flat 75, Čapajevova ulica
6
Galéria
Zdroj: BS Investments
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM