Maros Palesch Rôzne

Desiate Mackonarodeniny

Dom kultúry Dúbravka bol cez víkend hostiteľom vzácnej udalosti. Rodinné centrum Macko oslavovalo 10 rokov práce pre deti a rodičov.

V programe vystúpili Mária Podhradská a Richard Čanaky a krúžok Tancujúci Mackovia – deti z RC Macko. Program bol poďakovaním všetkým doterajším aj súčasným členkám a členom, ktorí svoju prácu pre RC Macko robia výlučne dobrovoľnícky.

V období, keď sú deti veľmi malé a je ťažké svoje poslanie a cítenie skĺbiť, materské a rodinné centrá vytvárajú potrebný priestor. Búrajú izoláciu, vytvárajú komunitu, nové priateľstvá a podporujú aktivitu. Rodičia sú s deťmi a zároveň sa realizujú aj v iných oblastiach – vedú krúžky, vzdelávajú sa, píšu projekty, získavajú grantové prostriedky na financovanie činnosti, pracujú aj manuálne – zveľaďujú priestory, v ktorých pôsobia. Dôležité je, že deti vnímajú dobrovoľnícku prácu ako prirodzenú súčasť života.

„Prirodzeným naplnením bytia sú deti, je dôležité sa im aktívne venovať, ale pritom nezanedbávať aj seba a vlastnú realizáciu. Moje tri deti ma teraz potrebujú naplno, vďaka aktivitám v Mackovi môžem byť s nimi a zároveň pracovať pre občianske združenie. Moje deti sú vlastne v Mackovi vychované, je to náš druhý domov“, hovorí štatutárka a podpredsedníčka Občianskeho združenia Aďa Chadimová,

Aďa je v Mackovi “doma” už 9 rokov, a preto sprevádzala programom 10. Mackonarodenín v sobotný podvečer. Počas hodiny a pol sa v sále Domu kultúry Dúbravka toho odohralo mnoho. Detičky zatancovali na ľudovú nôtu, bývalé členky boli odmenené diplomami a ružami, prítomní si pozreli videoklip o tom, čo je to vlastné rodinné centrum a čo takého sa v ňom pravidelne deje.

Tancujúci Mackovia sa z krojov prezliekli a potešili vystúpením na hudbu z filmu Pomáda, starosta Dúbravky Ján Sandtner poďakoval všetkým za to, že nezištne pracujú pre komunitu, deti sa vyšantili spolu s populárnym duom Spievanka a Zahrajko.

Rodičia a starí rodičia, ktorí len pozerali, ako ich deti spievajú a tancujú spolu s umelcami na pódiu, si zaspievali Veľa štastia, zdravia a popriali tak RC Macko ešte veľa úspešných rokov! A nakoniec si pochutnali na velikánskej, až 14-kilovej Macko-torte, ktorá sa ušla každému z 350 návštevníkov 10. Mackonarodenín.

10 rokov mackocentra
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM