Adriana Banásová Rôzne

Desať kíl vážiace mačky s nádhernými očami. Ktorej by ste na Medzinárodnej výstave v Ružinove udelili korunku krásy vy? + FOTO

Videli ste už desať- kilové mačky alebo mačky so srsťou tak dlhou, že by vám dokázali pozametať? Ak nie, tak určite navštívte Medzinárodnú výstavu mačiek v Ružinove!

Ilustračný obrázok k článku Desať kíl vážiace mačky s nádhernými očami. Ktorej by ste na Medzinárodnej výstave v Ružinove udelili korunku krásy vy? + FOTO
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas tohto víkendu si vystavovatelia ale aj milovníci štvornohých maznáčikov prídu zaručene na svoje. DK Ružinov si pre nich už po 11. krát pripravil nezabudnuteľnú výstavu.

O priazeň porotcov sa počas dvoch víkendových dní uchádza vyše 130 vystavovateľov z rôznych krajín sveta. „Máme veľa priateľov v Taliansku, ktorí každoročne chodia na našu výstavu. Ďalej prišli tento rok aj vystavovatelia zo Švajčiarska a najvzdialenejší účastníci prišli až z Lotyšska. Každú jednu účasť si samozrejme veľmi vážime,“ informovala riaditeľka výstavy Gabriela Mináriková.

Na výstave dnes doobeda vládla príjemná atmosféra. Majitelia svojich miláčikov vopred poctivo pripravili – srsť treba umyť, vyfúkať, vyčesať, skontrolovať oči, zuby, uši a môže sa ísť súťažiť.

„Mačka musí prísť zdravá, krásne upravená a v dobrej kondícii,“ podotkla Mináriková.

Vzhľad nie je všetko

Krásna a upravená srsť ale nestačí. Každé jedno zviera musí spĺňať isté kritériá.

„Jednotlivé mačky posudzuje porotca z FIFE podľa stanovených požiadaviek FIFE, kde je súpis toho, ako má vyzerať oko, hlava, kostra. Nemáme také štandardy ako psi- presná výška, presná váha, je to tak od oka. Mačka musí byť ale úmerná, harmonická a musí mať nie len krásny exteriér ale aj veľmi príjemnú povahu, aby nebola v strese z posudzovateľov, aby si to skôr užívala ako sa triasla, čo je tiež veľmi dôležité kritérium,“ uviedla pre Bratislava24.sk Mináriková.

Na súťaži krásy sa počas dvoch dní predstavia známe aj menej bežné plemená, ako Somálska mačka, ďalej American Curl, čo sú zaujímavé mačky so zakrútenými ušami. Natrafíte však aj na Devon Rex či Donský Sphynx, ktoré sú takzvané nahé mačky.

„Máme tu rôzne mačky – od najväčších, čo je Mainská mývalia, veľa Sibírskych mačiek, Nórska lesná, až po tie najmenšie. Najexotickejšie sú v podstate orientálne mačky, napríklad Siamské,“ dodala riaditeľka výstavy.

Inteligentné zviera?

Pre nás zaujímavým zistením bolo, že hoci sa mačka nedá naučiť výstavnému postoju, ako je tomu napríklad u psov, v domácom prostredí sa dá naučiť niektorým povelom, napríklad prosiť, doniesť hodený predmet – zvyčajne je to pokrčený papierik alebo nejaká hračka.

„Všeobecne platí, že keď je mačka vo svojom prostredí a je pokojná, tak dokáže veľa. Pokiaľ ide o výstavy, tak sa skôr snažíme, aby bola mačka zrelaxovaná, aby sa na stole hrala, kedy sa jej ukazuje „mávatko“, oslovujeme ju a hladíme, aby sa cítila príjemne,“ uviedla Mináriková.

Na záver rozhovoru nám riaditeľka výstavy prezradila, ktoré plemená patria medzi jej najobľúbenejšie: „Ja som bola najskôr chovateľ Perzských mačiek, ktoré sú považované za kráľov výstav, pretože majú fantastický exteriér. Je to vlastne jediné dlhosrsté plemeno a tá srsť keď sa krásne upraví, tak je fantastická. Ďalej mám rada aktívne mačky, napríklad Devon Rex – je to taký škriatok s obrovskými očami a ušami. Ide o veľmi veselé zviera, ktoré vás naozaj poteší.“

Výstava potrvá v priestoroch DK Ružinov do zajtra do 17:00.

Výstava mačiek v Ružinove
36
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM