Nina Táborská Samospráva

Desať faktov o Novom Starom moste: Ak sa dokončí stavba v stanovenom termíne, bude to zázrak

Minulý mesiac sa nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zúčastnil kontrolného dňa na výstavbe Nového Starého mosta. Zhotoviteľ stavby, spoločnosť Eurovia SK, mu vtedy oznámil, že rekonštrukcia je aktuálne v sklze desať týždňov. Prečítajte si desať faktov, ktoré sprevádzajú výstavbu od jej začiatku.

Ilustračný obrázok k článku Desať faktov o Novom Starom moste: Ak sa dokončí stavba v stanovenom termíne, bude to zázrak
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Nie všetko počas výstavby Nového Starého mosta išlo podľa plánu. Pozrite sa, čo sa podarilo, čo nie a v akom štádiu sa práce nachádzajú dnes:

  1. V decembri 2013 symbolicky odkrútili eurokomisár pre regionálny rozvoj Johannes Hahn, minister Počiatek a bývalý primátor Milan Ftáčnik tri matice Starého mosta. Začalo sa pracovať.
  2. Projekt je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave.
  3. Len mesiac po tom, čo sa začalo s prácami na Starom moste, spadol pri demontáži konštrukcie mosta z osemmetrovej výšky na pontón pod mostom jeden z robotníkov. Podľa Tlačovej agentúry SR muž vtedy pri páde utrpel ťažké zranenia. S krvácaním do mozgu, zlomenými rukami a nohou ho prevezli do nemocnice.
  4. V júni 2014 sa práce na moste zastavili. Dôvodom boli nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Po odbornom preskúmaní sa zistilo, že práce môžu pokračovať, avšak podľa nového postupu, aby nenastali ďalšie komplikácie. Po tejto nečakanej prestávke sa práce zvnovu obnovili 17. septembra 2014.
  5. Najprv mali rekonštrukciu bratislavského Starého mosta dokončiť koncom augusta 2015, potom termín pre podozrenie, že sa pod hladinou Dunaja nachádzajú nevybuchnuté míny, posunuli na koniec októbra. Teraz iniciatíva Naša Bratislava po stretnutí s hlavnou dopravnou inžinierkou T. Kratochvílovou hovorí, že ak sa stavba stihne dokončiť do Vianoc 2015, bude to malý zázrak.
  6. Od tohto mesiaca sa začínajú nasúvať prvé metre mostnej konštrukcie. Záleží však aj na klimatických podmienkach, dôležitá je tiež výška hladiny Dunaja. Práve vodný tok tečúci cez Bratislavu môže spôsobiť ďalšie zdržanie výstavby.
  7. Od marca sa má nabehnúť na 24-hodinovú prevádzku v troch zmenách a zahájiť sa má tiež nepretržitý stavebný dozor. Pracovníci magistrátu budú kontrolovať výstavbu a nového primátora okamžite informovať o prípadných ďalších sklzoch.
  8. Reálne hrozí, že sa most nestihne dostavať včas. “Deadline“ na ukončenie prestavby je koniec roka 2015. Taká je podmienka od Európskej únii. Ak sa tak nestane 70-miliónov eur bude musieť niekto zaplatiť.
  9. Zatiaľ stále platí dohoda, že 85 percent projektu financuje z eurofondov EÚ, desať percent zabezpečí vláda a mesto zvyšných päť percent.
  10. Zhotoviteľ stavby zatiaľ nepripúšťa, že by sa nestihla rekonštrukcia dokončiť a tvrdí, že robí všetky potrebné opatrenia, aby bola stavba dokončená v termíne, ktorý financovanie z eurofondov neohrozí. Uvidíme… Iniciatíva Naša Bratislava informovala, že pondelkového stretnutia o situácii na stavbe sa napriek rozsiahlym diskusiám, zúčastnilo sa päť neposlancov, z toho dvaja z radov podnikateľov zo Štúrovej ulice.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM