Rôzne

Depresia môže postihnúť každého. Vybraní psychiatri otvorili svoje ambulancie

Depresia môže postihnúť kohokoľvek a v akomkoľvek veku. O jej príznakoch, liečbe či o tom, ako pomôcť chorým, sa možno v týchto dňoch poradiť vo viacerých psychiatrických ambulanciách.

Ilustračný obrázok k článku Depresia môže postihnúť každého. Vybraní psychiatri otvorili svoje ambulancie
3
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská psychiatrická spoločnosť a Liga za duševné zdravie pri príležitosti dnešného Svetového dňa duševného zdravia pripravili po tretí raz Dni otvorených dverí v psychiatrických ambulanciách.

Dvere sú otvorené

„Vybraní psychiatri budú mať otvorené svoje ambulancie pre pacientov, možných pacientov, príbuzných alebo kohokoľvek, kto by chcel prísť za lekárom a opýtať sa, mám nejaké duševné problémy, ale netuším aké. Môžu prísť bez strachu,“ uviedla Oľga Valentová z Ligy za duševné zdravie.

Okrem odborníkov budú v ambulanciách k dispozícii aj informačné brožúry o príznakoch depresie, možnostiach terapie a potrebnej podpore okolia. Zoznam ambulancií lekárov a termíny sú uverejnené na stránke www.dusevnezdravie.sk.

Depresia patrí medzi najčastejšie duševné poruchy, dá sa však liečiť. Jedným z jej základných príznakov je anhedónia, teda neschopnosť tešiť sa z duševných i fyzických pôžitkov, neschopnosť prežívať pozitívne, ale aj negatívne emócie a cítiť zadosťučinenie z príjemných udalostí.

Čítajte aj: Detská lekárska pohotovosť v Bratislave. Na koho sa obrátiť, keď teplota neklesá

Kedy vyhľadať pomoc

Pomoc odborníka by mal človek vyhľadať, pokiaľ takéto príznaky pretrvávajú minimálne dva týždne. To už môže naznačovať, že ide o depresiu. „Prinajmenšom treba vyhľadať svojho obvodného lekára,“ radí psychiatrička Lívia Vavrušová.

Depresia môže postihnúť kohokoľvek v každom veku a životnom období. Ochorenie môže človeka ochromiť na dlhé týždne či mesiace, zbaviť ho schopnosti pracovať, zúčastňovať sa na chode rodiny či udržiavať kontakty s priateľmi. Bez vhodnej liečby môže vyvrcholiť samovražedným pokusom či samovraždou.

Ide o biologickú poruchu mozgu, ktorá sa môže objaviť bez zjavnej príčiny. Nie je to teda prejav zlyhania a ani „duševnej lability“ človeka.

Existuje mnoho faktorov, ktoré sa na vzniku depresie môžu podieľať. Patrí medzi ne napríklad aj dedičnosť či vážna strata, či už blízkej osoby, alebo zamestnania. Rovnako užívanie niektorých liekov či tzv. rekreačných drog. Každoročne ochorie na depresiu päť percent obyvateľov Slovenska nezávisle od veku. Najčastejšie sa však objavuje u ľudí v strednom veku, teda medzi 40. a 59. rokom života. Ženy ochorejú dvakrát častejšie ako muži.

Čítajte aj: Trpíte psoriázou? Príďte na Deň otvorených dverí do univerzitnej nemocnice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM