Rôzne

Deň roztopaše v starom Ríme aj novoročné oslavy. Ako vyzerala prvoaprílová zábava v minulosti?

Deň bláznov či vtákov „oslavuje“ celý svet. Nebyť francúzskeho kráľa, 1. apríla by sme slávili začiatok nového roka.

Ilustračný obrázok k článku Deň roztopaše v starom Ríme aj novoročné oslavy. Ako vyzerala prvoaprílová zábava v minulosti?
Zdroj: Dnes24.sk

Deň bláznov či vtákov pozná svet pod rôznymi názvami – napríklad aj ako April Fool's Day, All Fool's Day, Aprilscherze, Pesce d'aprile, Dni smecha či Dni duraka. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kde siahajú korene humoru, ktoré kolovali v ústnej tradícii roky?

Hovorené vtipy majú starú tradíciu, napríklad v slovenskej ľudovej kultúre ich poznáme od 16. storočia. Už vtedy sa i písomne zaznamenávali. V dnešnej podobe sa prvoaprílové vtipkovanie výrazne rozšírilo v 20. storočí.

Palác zábavy

Viete si predstaviť, že by prezident Andrej Kiska zamestnával zabávačov? Ak sa na to pozrieme trošku nadnesene, nepochybne pri svojich povinnostiach stretáva aj ľudí, ktorí ho pobavia. V minulosti takí nechýbali na žiadnom panovníckom dvore.

„Panovníci mali svojich dvorných šašov, ktorých úlohou bolo zabávať pána aj hovorenými vtipmi. Keďže vtipy kolujú medzi ľuďmi a ich rozprávači si ich často aj obmieňajú – vtipy poznáme v rôznych slovných stvárneniach,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská historické pozadie dnešného dňa.

Prečítajte si aj: Žiaci ma donútili fajčiť na hodine! Zážitky riaditeľa rešpektovaného gymnázia pobavia i prekvapia

Aprílový silvester

Nebyť však krajiny galského kohúta, asi by sme 1. apríla oslavovali príchod nového roka. V mnohých krajinách sa totiž začínal práve v prvý aprílový deň. O presun silvestrovských a novoročných osláv na prelom decembra a januára sa postaral francúzsky kráľ Karol IX. Od roku 1564 ustanovil začiatok roka na 1. januára.

Presun začiatku roka však neznamenal koniec prvoaprílových osláv, presnejšie žartov. Keďže v apríli začínal rybolov, ľudia si často posielali ryby upečené z múky. Neskôr ich nahradili ryby z papiera, ktoré žartovníci pripínali nič netušiacim chodcom na kabát. Dnes vo Francúzsku zvyknú deti lepiť spolužiakom na chrbát obrázok s rybou. Keď niekoho nachytajú, kričia „Poisson d'avril!“ – Aprílová ryba!

Rozkážte šéfovi

Ak máte šéfa so zmyslom pre humor, dajte mu nezmyselnú úlohu. Možno i on vám ich denno-denne dáva! Pár storočí dozadu by ste za svoju kreativitu zrejme dostali aj symbolickú odmenu.

„Aprílové vtipkovanie sa viaže aj na obdobie veľkých karnevalov už z 15. storočia. Počas nich mali účastníci karnevalov v maskách splniť nezmyselné rozkazy, napríklad obrátiť tok rieky. Kto nedokázal vtipne reagovať, stal sa bláznom osláv. Podobná slávnosť bláznov –festum stultorum, inak nazývaná aj deň roztopaše a smiechu – sa konala aj v starom Ríme,“ dopĺňa Nádaská.

Prečítajte si aj: Otec zaspal, babka nemala čas. Výhovorky žiakov nepodliehajú času

Autor: Eliška Šándorová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM