Alexandra Húsková Kultúra

Deň nenakupovania si užijete aj pri tancovaní flamenca. Bude vás to stáť len jedno jablko

28. november je oficiálnym medzinárodným Dňom nenakupovania. Je výzvou nenakupovať aspoň jeden deň a venovať svoj čas blízkym. Zapojiť sa môžete aj vy napríklad tancom. N.O Živica organizuje tanečný večer s výučbou flamenca, kde vám namiesto vstupného postačí ovocie.

Ilustračný obrázok k článku Deň nenakupovania si užijete aj pri tancovaní flamenca. Bude vás to stáť len jedno jablko
Zdroj: Dnes24.sk

Nezisková organizácia Živica organizuje pri príležitosti medzinárodného Dňa nenakupovania večer s výučbou tanca. Podujatie „Flamenco za jablko“ sa koná v rámci European Action Day, organizovaného počas Európskeho roka rozvoja. Zapojené organizácie najrôznejšími aktivitami upozorňujú na problémy konzumu, či férové a ekologické fungovanie supermarketov.

„Ovocie poslúži ako vstupenka na akciu. Čo sa neskonzumuje, ponúkneme občianskemu združeniu Vagus, ktoré sa venuje ľuďom bez domova,“ uviedla pre Bratislava24.sk Petra Ježeková, koordinátorka projektu z NO Živica.

Flamenco bude vyučovať tanečná skupina Ponte pardo, ktorí podporujú lokálnu menu živec. Mena „Bratislavský živec“ funguje od roku 2014. Počas večera si budete môcť pozrieť výstavu fotografií z európskej súťaže Food Vision – Moja vízia o férovom jedle.

  • Čas: piatok 27. november 19:30–22:00 hod.
  • Miesto : Impact Hub Bratislava, Hviezdoslavovo námestie 20
  • Vstupné: Čerstvé ovocie

Počas sobotného Dňa nenakupovania bude vo viacerých mestách na Slovensku prebiehať aj „Zóna bez peňazí“. Zóna bez peňazí podporuje medzi ľuďmi kolovanie a výmenu predmetov, ktoré už nepotrebujú, nechcú ich zničiť a mohli by poslúžiť niekomu inému.

28. november – Medzinárodný deň nenakupovania

Medzinárodný deň nenakupovania bol iniciovaný a prvýkrát oslavovaný v roku 1992 Kanaďanom Tedom Davom vo Vancouveri.

Tento deň upozorňuje na negatívne dopady nakupovania na životné prostredie, naše zdravie a samotný život. Deň je výzvou vzdania sa nákupného vozíka na jeden deň a venovať tak svoj deň sebe, rodine alebo priateľom a rozpoznať tak skutočné potreby.

Deň nenakupovania je medzinárodný deň protestu proti konzumerizmu, ktorý sa každoročne oslavuje po Dni vďakyvzdania.

Zdroj foto: NO Živica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM