Alexandra Húsková Rôzne

Deň detí má svoju históriu. Nie je to komunistický prežitok, tento rok má 90. narodeniny

Oslavy Dňa detí pripadajú vo väčšine krajín na 1.júna. Dôvodom, prečo je sviatkom detí práve tento dátum, bolo konanie sa dvoch významných udalostí na rôznych kontinentoch. Boli to Konferencia pre blaho detí v Ženeve a festival Dračích lodí v San Franciscu, konané presne 1. júna 1925.

Ilustračný obrázok k článku Deň detí má svoju históriu. Nie je to komunistický prežitok, tento rok má 90. narodeniny
Foto: Pavol Gašper

Prvý podnet na založenie dňa, ktorý by oslavoval deti, vznikla v Turecku pri založení Národného zhromaždenia 23. apríla 1920 počas Tureckej vojny za nezávislosť. Vtedajší ochranca národných práv Mustafa Kemal vyhlásil, že dôležitou súčasťou k budovaniu nového štátu sú deti. Preto ustanovil 23. apríl ako Deň detí, ktorý obyvatelia Turecka oslavujú dodnes a je uznávaným štátnym sviatkom.

Ženeva a San Francisco

Vyhlásení dňa oslavujúceho deti, ktorý by sa slávil po celom svete, bolo prvýkrát doporučené v roku 1925 na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve. Deň detí však oficiálne nebol vyhlásený. Táto konferencia sa konala 1. júna v roku 1925.

V rovnaký deň sa v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na ktorých oslavu čínsky generálny konzul zhromaždil mnoho čínskych sirôt, aby poukázal na to, že by sa spoločnosť mala viac zaoberať blahom detí. Tieto dve významné udalosti, ktoré sa stali v rovnaký deň, určili dátum osláv Dňa detí, ktorý bol ale oficiálne vyhlásený neskôr.

Deň na ochranu detí ako spomienka na vraždenie v Lidiciach

V roku 1949 Medzinárodná demokratická federácia žien vyhlásila Deň pre ochranu detí. Dôvodom na vyhlásenie bolo masové zabíjanie žien a detí v Lidiciach v roku 1942 a tiež vo francúzskom Ouradouru v roku 1944. Dátum osláv bolo ustanovený na 1. jún, ktorý pripomína siroty v San Franciscu a prvej konferencii, ktorá sa zaoberala blahom detí.

Deň pre ochranu detí sa začal sláviť rok po jeho vyhlásení a oslavy prebiehali každý rok. Niektoré štáty prevzali dátum a postupne sa zo Dňa pre ochranu detí stal Deň detí, alebo tiež iným názvom Medzinárodný deň detí.

Československo a neskôr Slovenská republika, tiež prevzala tento dátum, preto sa u nás oslavuje Medzinárodný deň detí na začiatku júna.

Deň detí v júni aj v novembri

V roku 1952, keď už sa slávil Deň pre ochranu detí, sa Medzinárodná únia pre starostlivosť o dieťa usilovala o vyhlásenie dňa, ktorý by oslavoval výhradne deti. Na túto snahu zareagovala OSN a v roku 1954 vyhlásila Svetový deň detí. Cieľom vyhlásenia bolo, aby každý štát raz v roku uprel pozornosť na svojich najmladších obyvateľov.

Účelom vyhlásenia bola aj podpora detí, poskytnutie dobrých podmienok pre ich zdravý vývoj a prístupu k vzdelaniu. Valným zhromaždením OSN bolo všetkým štátom odporučené, aby oslavovali deti v rovnaký deň.

Dátumom osláv bol zvolený 20. november a to preto, že v tento deň v roku 1959 Valné zhromaždenie OSN prijalo Deklaráciu o právach dieťaťa a v rovnaký deň v roku 1989 prijalo Dohovor o právach dieťaťa.

Niektoré štáty si aj napriek tomu ponechali dátum osláv na začiatku júna, iné štáty dátum osláv presunuli na november, podľa odporúčaní OSN a niektoré štáty si zaviedli oba dátumy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM