Maros Palesch Rôzne

Dedina roka 2011

BRATISLAVA, 27.06.2011. Budúcnosti na stope – to je tohtoročné motto súťaže Dedina roka 2011, ktoré sa zároveň nesie v duchu motta podujatia Európska cena obnovy dediny 2012.

V poradí už 6. ročník národnej súťaže Dedina roka 2011 vyhlasuje Slovenská agentúra životného prostredia pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR, v spolupráci so Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska. Slávnostné vyhlásenie súťaže sa uskutoční v stredu, 29. júna v budove Národnej rady Slovenskej republiky, počas akcie Deň vidieka organizovanej v spolupráci s Vidieckym parlamentom na Slovensku.

„Je potrebné udržiavať kultúrne tradície, činorodosť miestnych záujmových spolkov a občianskych združení v našich obciach. Preto považujem za správne podporovať podujatia, ktoré môžu prispieť k zviditeľňovaniu a zvyšovaniu prestíže slovenského vidieka, ale aj k zlepšeniu estetického vzhľadu obcí a ich pôsobeniu navonok,“ povedal minister József Nagy.

Súťaž umožňuje zúčastneným obciam prezentovať celú škálu aktivít, ktoré sa na vidieku odohrávajú a upozorniť na to, že vidiecky priestor je podstatnou a nezanedbateľnou súčasťou územia Slovenska. Zúčastniť sa jej môže každá obec Slovenskej republiky bez štatútu mesta, ktorá dokáže prezentovať vynikajúce a príkladné aktivity a iniciatívy uskutočnené v procese obnovy dediny a v zmysle trvalo udržateľného rozvoja vidieka. Okrem titulu Dedina roka sa v súťaži udeľujú ocenenia v kategóriách: Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako partner, Dedina ako hostiteľ, Dedina ako záhrada.

Prihlášky do súťaže Dedina roka 2011 a viac informácií je možné nájsť na webovej stránke www.obnovadediny.sk. Uzávierka prihlášok je 31. júla 2011.

Do prvého ročníka súťaže (2001) sa prihlásilo 7 obcí, pričom podmienky súťaže splnilo 5 obcí. Slovenskou Dedinou roka 2001 sa stal Soblahov (okres Trenčín). V roku 2003 (súťaž je dvojročná) titul získal Hrušov (okres Veľký Krtíš), ktorý zvíťazil v konkurencii 21 prihlásených slovenských obcí. Titulom Dedina roka 2005 sa hrdí Vlachovo (okres Rožňava, súťažilo 13 obcí), Liptovská Teplička je Dedinou roka 2007, v tomto, štvrtom ročníku, sa do súťaže zapojilo 20 obcí. Liptovská Teplička veľmi dobre obstála v 10. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny 2008, kde v silnej konkurencii 29 obcí z 12 európskych krajín obsadila druhé miesto. V európskej súťaži zanechali dobrý dojem aj predchádzajúce dediny roka Soblahov, Hrušov a Vlachov. Ukázali Európe krásu a životaschopnosť slovenského vidieka a napokon aj Dedina roka 2009 Dobrá Niva (okres Zvolen), ktorá následne v roku 2010 v 11. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny, v konkurencii 30 obcí z 11 krajín Európy, získala Európsku cenu obnovy dediny za mimoriadne výkony vo viacerých oblastiach obnovy dediny.

Zdroj: SAŽP, Anna Gudzová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM