Rôzne

Darcom krvi sa môže stať aj váš chlpáč. Musí ale spĺňať určité kritériá!

Aj psík môže v kritickej situácii podať pomocnú labku a zachrániť život - ako darca krvi.

Ilustračný obrázok k článku Darcom krvi sa môže stať aj váš chlpáč. Musí ale spĺňať určité kritériá!
9
Galéria
Zdroj: pixabay

Jediná transfúzia dokáže zachrániť život. Ľudský, aj zvierací.

Darovanie krvi je už v dnešnej dobe populárny, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Mnoho zdravých ľudí cíti určitú povinnosť podeliť sa o krv a pomôcť tým zachrániť život.

Psí darcovia

Vedeli ste, že aj psíkovia sa môžu stať darcami krvi? Na Slovensku to síce nie je bežnou záležitosťou, ale keď je psík v ohrození života, psičkári neváhajú a pomáhajú.

Prípady, kedy psík potrebuje krv, sú rôzne. Môže ísť napríklad o úraz, pri ktorom stratí veľké množstvo krvi – autonehoda, otrava a problémom sú aj kliešte, ktoré prenášajú na psíkov bakteriálne a parazitárne ochorenia. Častejšie preto psy potrebujú krv v lete, a to najmä pre babeziózu, čo je ochorenie prenášané kliešťami a napáda červené krvinky.

Viacerí veterinári na webových stránkach uvádzajú, že v prípade, keď sa im na operačnom stole ocitne pacient, ktorý nutne potrebuje krv, najneskôr do trištvrte hodiny sú pripravení podať transfúziu. Väčšinou obvolávajú svojich pacientov alebo útulky.

Kto môže byť darcom

Tak, ako ľudský darca krvi, aj psí musí spĺňať dôležité kritériá na to, aby mohol darovať krv. Psík musí byť dlhodobo úplne zdravý, nesmie trpieť žiadnym chronickým ochorením a nesmie v čase darovania krvi užívať lieky. Mal by byť vo veku 1 – 8 rokov a mal byť mať minimálne 25 kg.

Preto, ak máte doma zdravú čivavku a uvažujete nad darovaním krvi, sklameme vás. Krv sa spravidla odoberá v množstve 1 percento z váhy psa. „Preto napríklad pri 50 kg vážiacom psovi, môže veterinár odobrať až 500 ml krvi,“ vysvetľuje Karolína Dobiašová z portálu pesbruno.sk.

Transfúzia trvá približne štvrť až pol hodinku, pričom krv sa odoberá z prednej labky alebo zo žily na krku. Po odbere by mal mať psík pokojný režim jeden až dva dni, tak ako aj človek.

Univerzálni darcovia

Ako uvádza portál pesbruno.sk, existujú aj univerzálni darcovia. Ide o plemená ako nemecký ovčiak, chrt, americký stafordširský teriér, boxer, doberman alebo írsky vlkodav.

Psy majú 8 krvných skupín (DEA 1.1, DEA 1.2, DEA 3–8), ktoré sú označené ako DEA (Dog Erytrocyte Antigen).

Na rozdiel od ľudskej, psia krv sa smie skladovať len 28 dní. Keďže sú transfúzie pri psíkoch také ojedinelé, oficiálna krvná banka či databáza vhodných psích darcov krvi na Slovensku ani neexistuje. Na sociálnej sieti si ale môžete vyhľadať skupinu Psí darcovia krvi. Hoci majú vytvorenú neoficiálnu databázu darcov len z Košíc, nájdete v nej dobrých ľudí, ktorí v prípade potreby rozhodia siete a pomoc sa k vám dostane rýchlo.

Tak, ako ľudia, aj psíkovia sú za darovanie krvi oceňovaní plaketami.

Psí darcovia krvi
9
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM