Alexandra Húsková Tlačové správy

Danubia Park: Vychádzame v ústrety ľuďom i prírode regiónu

Projekčná fáza unikátneho projektu športovo-rekreačného areálu Danubia Park finišuje. Od prvých krokov realizácie svojho zámeru, tak ako aj dnes, považuje investor projektu Danubia Invest za dôležité, aby verejnosť dostávala o projekte a procesoch schvaľovania aktuálne a pravdivé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Danubia Park: Vychádzame v ústrety ľuďom i prírode regiónu
Zdroj: Dnes24.sk

Čunovo, 14. apríl 2015 – Danubia Invest uviesť na pravú mieru chybné a nepodložené odôvodnenia v zamietavom rozhodnutí Stavebného úradu MČ (SÚ MČ) Čunovo, ako aj chybné a nepodložené argumenty zo sprievodnej správy petície proti navrhovanému charakteru výstavby Danubia Parku.

Pôvodné plány areálu Danubia Park sa na základe nových situácií a v súvislosti so stovkami stanovísk všetkých dotknutých orgánov priebežne korigovali tak, aby boli vo finálnej podobe projektu v maximálnej možnej miere zapracované pripomienky, aj nad rámec tých zákonných. Na základe rozhodnutí kompetentných orgánov je dnes finálny projekt Danubia Parku v súlade so všetkými zákonnými nariadenami.

Aj z vyššie uvedených dôvodov Danubia Invest odmieta dezinformácie o účelovej zmene charakteru areálu a nesúlade s nariadeniami kompetentných orgánov tak, ako ho uvádza rozhodnutie SÚ MČ Čunovo. „Chápeme, že v priestore prekrývania verejno-súkromných záujmov sa dostáva k zhode zložitejšie. Ale my sa od začiatku snažíme pristupovať k projektu a informovaniu o ňom maximálne zodpovedne a korektne a trváme na korektonom prístupe aj zo strany tých, ktorí s projektom nie sú úplne stotožnení,“ konštatuje Július Kováčik, zástupca investora. „Nepochopiteľnými sú pre nás tvrdenia o výstavbe „luxusných bytov“, areále pre „horných desať tisíc“, zmene športovo-rekreačného charakteru a podobných mýtov, ktoré sa nezakladajú na pravde. Máme v pláne vybudovať pre bratislavský región jedinečné miesto pre športovo-rekreačné aktivity, pre teambuildingové eventy, pre školské výlety, pre rodiny. Veríme, že sa nám podarí argumentami uviesť nepresnosti na pravú mieru,“ dodáva Július Kováčik.

Hlavné výhrady k projektu:

Nesúlad s uzneseniami vlády SR

Prvá výhrada sa týka nesúladu s uzneseniami vlády č.986 z 14.10­.2003 a č. 899 z 16.11.2005­. Projekt sa v priebehu procesných úkonov prispôsoboval viacerým novovzniknutým podmienkam (ÚPZ hl. m. BA z 2007, zmena ochranných pásiem vodárenského zdroja, vyhlásenie CHVU, a iným). Finálna verzia projektu Danubia Park obsahuje pôvodné funkcie súťažného návrhu spoločnosti Danubia Invest, obsiahnuté v uznesení z roku 2005, len s malými zmenami, a to vo forme ubytovania (z hotelov/apar­tmánov/chát na apartmány) a zníženia kapacít (napr. lôžok, parkovacích miest, stoličiek), preto tvrdenie, že je v nesúlade s predmetnými uzneseniami, sa nezakladá sa na pravde.

Nesúlad s Územným plánom hl. mesta SR Bratislavy (ÚPN BA)

Súlad finálnej verzie projektu s ÚPN BA potvrdzuje súhlasné záväzné stanovisko č. MAGS ORM 53727/14–303513,348060­,353653 Hlavné­ho mesta Slovenskej republiky Bratislava zo dňa 1.12.2014 k do­kumentácii pre územné rozhodnutie stavby Danubia Park Čunovo

Nesúlad s Územným plánom zóny (ÚZP-Z)

Zavádzajúce je odôvodnenie, že investičný zámer je v nesúlade s ÚZP-Z. Hlavné mesto SR Bratislava k návrhu ÚPN-Z vydalo stanovisko č. MAGS ORM 3459/08–79382 zo dňa 28.8.2008, v ktorom žiadalo zosúladiť návrh ÚPN-Z so záväznou časťou platného ÚPN BA a dopracovať ho v zmysle závažných pripomienok, čo sa však nestalo. „To znamená, že územný plán zóny, hoci bol schválený mestskou časťou Čunovo, nebol nikdy zapracovaný do žiadnych zmien a doplnkov platného územného plánu mesta a z toho dôvodu sa jedná o neplatný, právne nezáväzný dokument. Hodnotiť preto súlad, alebo nesúlad nemá žiadny vecný ani právny zmysel,“ konštatuje Ing. arch. Radomil Kachlík.

Dopravné riešenie

Neodôvodnenou je výhrada voči komplexnosti navrhovaného riešenia dopravy v areáli a jeho okolí. Na základe určenia rezervy v zaťažení dopravného systému boli dopravným inžinierom určené limity, v duchu ktorých bol projekt upravený. Bol spracovaný vo forme investičného zámeru (IZ) a ten bol aj verejne prerokovaný v roku 2013 a následne Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava vydalo k IZ stanovisko č.MAGS ORM 47637/13–272400,303898 z 1­3.11.2013, v ktorom sa konštatuje, že oddelenie dopravného inžinierstva nemá k IZ pripomienky.

Následne bol IZ rozpracovaný do dokumentácie pre územné rozhodnutie (DÚR) a k nemu vydalo Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava súhlasné záväzné stanovisko č. MAGS ORM 53727/14–303513,348060­,353653 zo dňa 1.12.2014. K pred­metnej DÚR vydali súhlasné stanovisko aj ďalšie dotknuté inštitúcie (Okresný úrad Bratislava – Odbor cest. dopravy a poz. komunikácií, Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave – Krajský dopr. inšpektorát, Dopravný podnik Bratislava a. s.).

Napriek tomu, že dopravná štúdia nepreukázala nutnosť zásahu do existujúceho dopravného riešenia, vypracoval investor Danubia Parku štúdiu „Dočasné dopravné napojenie D2 a štátnej cesty I/2 (zjazd Čunovo)“ a inicioval rokovania s Národnou diaľničnou spoločnosťou s podporou všetkých okolitých MČ a obcí, vrátane MČ Čunovo. „Tento krok nám žiadny úrad nenariaďuje, chceme vyjsť maximálne v ústrety obyvateľom Čunova a Rusoviec,“ konštatuje Július Kováčik. Danubia Park bude aj naďalej poskytovať korektné informácie o ďalších fázach projektu. Aktuálne správy nájdu záujemci na webovej stránke www.danubiapark.sk

Danubia Park

Športovo-rekreačný areál Danubia Park vyrastie na pravom brehu Dunaja v oblasti zdrže Hrušov v Čunove. V areáli na ploche 89 hektárov sa sústredí množstvo zariadení a atrakcií pre rekreačných i vrcholových športovcov, turistov i bežných návštevníkov. V stredisku sa spoja výhody mesta a jedinečnej prírody. Na brehoch Dunaja sa vybudujú miesta pre oddych a trávenie voľného času pre obyvateľov Bratislavy, širšieho, či vzdialenejšieho okolia, ale aj priľahlých oblastí Rakúska a Maďarska.

Spoločnosť Danubia Invest, a.s.

Pôsobí na Slovensku od roku 1994 v teleko­munikačnom, finančnom a energetickom sektore. V súčasnosti sa zameriava najmä na trh s nehnuteľnosťami. Do jej vlastníctva patria rôzne administratívne budovy, rekreačné zariadenia a polyfunkčné objekty na celom Slovensku. Spoločnosť Danubia Invest stála pri zrode tzv. nultej etapy projektu Danubia Park – areálu Divoká Voda v Čunove. Je spoluzakladateľom nadácie Ľudia ľuďom.

Foto:Danubia Invest

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM