Ľuba Lesná Krimi

Daňoví podvodníci: Fiktívnymi obchodmi chceli obrať štát o dvestotisíc

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch mužov z daňovej trestnej činnosti. Fiktívnymi obchodmi mali štátu spôsobiť škodu takmer 200 tisíc eur. Väčšinu peňazí sa podarilo zadržať a k ich vyplateniu nakoniec nedošlo. Obvineným napriek tomu hrozia vysoké tresty.

Ilustračný obrázok k článku Daňoví podvodníci: Fiktívnymi obchodmi chceli obrať  štát o  dvestotisíc
Zdroj: TASR

Národná kriminálna agentúra v spolupráci s krajskými riaditeľstvami policajného zboru v Bratislave a v Trnave uskutočnila policajnú akciu, kde sledovala pokus o daňový podvod. Zúčastnilo sa jej 31 policajtov. Tí vykonali domovú prehliadku a viacero prehliadok iných priestorov. Zadržali jedného podozrivého a predviedli niekoľko svedkov. Zaistené listiny, počítače a pamäťové médiá už skúmajú kriminalistickí experti.

Polícia má totiž informácie, že ešte v roku 2012 mal Michal S. (48) a Tibor B. (38) vytvoriť sieť obchodných spoločností so sídlom na Slovensku a v Čechách. Sieť mala slúžiť na fiktívne obchody, deklarované dokladmi, ktoré mali pre tento účel zabezpečiť obvinení.

Predstieraný predaj stavebného materiálu

Predmetom predstieraných obchodov bol rôzny stavebný materiál a výrobná linka. Následne si jedna zo spoločností uplatnila nadmerný odpočet DPH, ktorý bol ale neoprávnený.

Štátu tak vznikla škoda najmenej 176 tisíc eur, z ktorých sa však podarilo zachrániť viac ako 160 tisíc.

Hrozí až dvanásťročné väzenie

„Výsledkom policajnej akcie sú dvaja obvinení z daňového podvodu a skrátenia dane, za čo im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ povedal Michal Slivka, hovorca polície pre náš portál.

Obvinení sú stíhaní na slobode.

Ilustračné foto

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM