Nina Táborská Samospráva

Ďalšie zmeny v Starom Meste: Nový starosta chce, aby v úrade pracovali Staromeštania

Na Miestnom úrade v bratislavskom Starom Meste by mali pracovať hlavne ľudia, ktorí majú trvalý pobyt v mestskej časti. Myslí si to nový starosta staromestskej samosprávy Radoslav Števčík. Iným totiž podľa neho chýba vzťah k Starému Mestu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie zmeny v Starom Meste: Nový starosta chce, aby v úrade pracovali Staromeštania
Zdroj: Dnes24.sk

„Občania sa často sťažujú, že na úrade sa nestretávajú s pochopením, že ich úradníci odbijú a je to mnohokrát aj preto, že nemajú k tejto mestskej časti a občanom, ktorí tu žijú, vzťah. Myslím si, že je úplne prirodzené, že na staromestskom miestnom úrade by mali pracovať ľudia, ktorí poznajú miestne pomery,“ vysvetlil starosta. „Žiaľ, situácia je taká, že tu pracujú úradníci z celého Slovenska,“ podotýka.

Prečítajte si tiež: Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?

Už pár dní po minuloročných komunálnych voľbách nový starosta avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam je totiž podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi, úrad je tak zbytočne nafúknutý a prepúšťaním sa má ušetriť i optimalizovať práca. Starosta chce tak zúžiť úrad najmä na úradníkov zo Starého Mesta. „Tento úrad by mal byť kreovaný profesionálne, odborne a prioritou by malo byť, aby v ňom pracovali Staromešťania,“ zdôraznil starosta.

Sto ľudí, sto názorov

Nie všetci miestni poslanci však starostov názor zdieľajú. „S týmto lokálpatriotizmom by som bol trochu opatrnejší. Myslím si, že si okliešťujeme veľké rady odborníkov, ktorí by mohli na tomto úrade pracovať a často by mohli byť väčším prínosom ako niektorí samotní Staromešťania,“ myslí si Martin Gajdoš. Starostov prístup sa mu zdá byť aj mierne diskriminačný.

„Ak sú tu úradníci, ktorí nerozumejú Starému Mestu a ktorí oň nemajú záujem, tak je to problém a treba s tým niečo robiť. A to bez ohľadu na to, či tí úradníci sú pôvodom zo Starého Mesta a žijú tu celý život, alebo sa sem teraz presťahovali, alebo bývajú v inej mestskej časti, alebo majú trvalý pobyt v Humennom. To je úplne jedno,“ skonštatoval Ondrej Dostál.

Pripomenul, že pracovníkov treba posudzovať predovšetkým na základe ich schopností, výkonov, vzdelania a záujmu o mestskú časť. „Predpokladám, že predovšetkým vedúcich pracovníkov bude starosta vyberať prostredníctvom výberových konaní a tam asi nebude dávať kritérium trvalý pobyt,“ dodal.

Veľké zmeny v úrade

Starosta by chcel mať novú organizačnú štruktúru miestneho úradu od 1. marca. Prispôsobiť sa podľa nej majú počty pracovníkov na jednotlivých oddeleniach. „Staré Mesto má totiž 14 oddelení a 37 referátov, myslím si, že tento počet je príliš veľký. Iné mestské časti majú okolo osem oddelení a referátov podstatne menej,“ vysvetlil Števčík. Úrad mal tiež veľa úradníkov, lebo bol podľa starostu „do istej miery útočiskom pre straníckych nominantov.“

Prečítajte si tiež: Starosta Števčík prezradil svoje plány. Z úradu odišli prví zamestnanci, nová hovorkyňa ešte len príde

Prví zamestnanci už z úradu odišli, ale sami. „Zo 180 zamestnancov, ktorí na úrade boli, ich samo odišlo 15 až 20 a ďalších asi 10 až 15 by malo odísť v najbližších mesiacoch,“ uviedol starosta. Viacerí odídenci dostali podľa neho vlani v novembri od predchádzajúceho vedenia štedré odmeny. „V novembri bolo vyplatených 200-tisíc eur na platoch, na odmenách 150-tisíc eur,“ dodal starosta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM