Nina Táborská Rôzne

Ďalší rozsudok v kauze búrania PKO padne už v utorok

Krajský súd v Bratislave v utorok 21. októbra o 10.30 vyhlási ďalší rozsudok v kauze búrania Parku kultúry a oddychu. Spoločnosť Henbury Development sa v spore s hlavným mestom snaží dosiahnuť, aby súd povedal, že zmluva, ktorá znamená zbúranie budov PKO, je platná.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší rozsudok v kauze búrania PKO padne už v utorok
Zdroj: TASR

Posledné pojednávanie v tomto prípade bolo 30. septembra. Súd vtedy vypočul bratislavského primátora Milana Ftáčnika. „V žiadnom prípade nebol vyslovený súhlas zo strany mestského zastupiteľstva so zbúraním budovy,“ vyhlásil pred súdom.

Dodal, že podľa názoru vedenia mesta si mestskí poslanci v uznesení o predaji pozemkov pod PKO vyhradili právo na rozhodnutie, čo bude s budovami, a to tak, že poverili bývalého primátora Andreja Ďurkovského, aby rokoval o ich predaji.

Projekt Riverside City

Z materiálu, ktorý mali poslanci pred hlasovaním o predaji pozemkov k dispozícii, je podľa investora jasné, že projekt Riverside City sa dá realizovať iba v prípade, že budovy PKO budú zbúrané.

„My si myslíme, že to nie je možné interpretovať inak ako tak, že dali súhlas s odstránením PKO, aj keď to tam nebolo výslovne napísané,“ povedal po poslednom pojednávaní právny zástupca Henbury Development Slavomír Máčaj.

Zmluvu o spolupráci, ktorá znamená zbúranie budov PKO, podpísal s Henbury Development bývalý primátor Ďurkovský.

Prvý rozsudok v tejto kauze v neprospech mesta vyniesol Okresný súd Bratislava I v decembri 2011, krajský súd ho zrušil. Druhý rozsudok s podobným záverom vyhlásil okresný súd vlani v marci. Mesto sa voči nemu znovu odvolalo na krajský súd.

Zmarená investícia

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti ešte v roku 2005. Keďže pri predaji pozemkov poslanci schválili investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty, sudkyňu okresného súdu to viedlo k názoru, že predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní kultúrneho stánku.

Vo svojom rozhodnutí tiež uviedla, že predmetná zmluva o spolupráci nepodliehala súhlasu mestského zastupiteľstva a exprimátor Ďurkovský ho teda nepotreboval. Spoločnosť Henbury Development v tejto súvislosti vedie s mestom aj ďalší súdny spor, v ktorom ho žaluje za zmarenú investíciu a chce náhradu škody vo výške 28 miliónov eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM