Tomáš Stupavský Rôzne

Ďalej neprejdete! Odkázali aktivisti stavebným autám a bránili vstup do areálu vlastným telom

Pred areálom Bratislavského hradu sa uskutočnila protestná akcia demonštrantov, ktorí chcú ochrániť objavené pamiatky a zároveň nesúhlasia s výstavbou kontroverzných podzemných garáží. Svoju nespokojnosť vyjadrili vytvorením reťazi tiel pred vstupnou bránou, čím zabránili vjazdu stavebných áut.

Ilustračný obrázok k článku Ďalej neprejdete! Odkázali aktivisti stavebným autám a bránili vstup do areálu vlastným telom
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Združenie Krásy pamiatok na Slovensku a iniciatíva SOS Bratislavský hrad spojili svoje sily a spoločne vyrazili do boja za zachovanie a dôstojné prezentovanie historických pamiatok objavených v areáli Bratislavského hra­du.

V reťazi sa objavil aj Hlina

Protest sa začal o 13:00 a skupina asi 20-tich protestujúcich zatarasila vjazd pre autá. Onedlho prišli prvé automobily, pred ktoré sa demonštranti rozostúpili a vytvorili tak reťaz tiel. Po chvíli sa museli vodiči otočiť.

„Snažíme sa o to, aby sa výstavba garáži pozastavila a žiadame, aby došlo k definitívnej dohode ako nájdené pamiatky dôstojne prezentovať. Chceme, aby kompetentní konečne uznali, že podzemné garáže by na hrade jednoducho nemali byť,“ prezradila jedna z aktivistiek.

Medzi protestujúcimi sa objavil aj poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina. „Ja tu chcem len pomôcť a vyjadriť tak podporu občanom, ktorí sa dokázali skonsolidovať a takúto protestnú akciu zorganizovať,“ uviedol Hlina.

Garáže budú

Hlina aj mnohí aktivisti, sú už zmierení s tým, že garáže na hrade budú, pretože stavebné práce sú už v tak pokročilej fáze, že sa jednoducho musia dokončiť. Demonštrantom teraz ide o to, aby boli pamiatky ochránené, zachované a dôkladne prezentované verejnosti.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Do odbornej komisie na ochranu pamiatok na Bratislavskom hrade nás nikto nepozval, tvrdia archeológovia

Hovorí sa, že by v areáli mohlo vzniknúť hneď vedľa garáží múzeum, v ktorom by sa nachádzali práve spomínané nálezy. „Bohužiaľ veľa vecí je už nezvratných, ale mne sa pozdáva myšlienka spraviť z nálezov múzeum a to má podľa mňa logiku,“ doplnil Hlina.

Pellegrini pripravený na diskusiu

Pred vstupom do areálu Bratislavského hradu sa objavil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý následne pozval zástupcov občianskych združení do priestorov parlamentu, kde im budú poskytnuté všetky odpovede na ich otázky.

„Chceme ľuďom ukázať veľmi otvorene a transparentne, čo sa na hrade deje a ako sa narába s historickými nálezmi, lebo je možné, že mnohí z radov aktivistov , ich ešte ani nevideli. Nebránime sa preto akejkoľvek diskusii,“ povedal Pellegrini.

Aktivisti vopred avizovali, že protest potrvá takmer celý deň. „Dnes tu plánujeme byť do 19:00 a dúfame, že postupne budú prichádzať ďalší ľudia, ktorí tak vyjadria svoj názor,“ prezradil mladík, ktorý bránil vchod do hradného areálu vlastným telom.

Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad, ktorá bojuje proti výstavbe garáží v areáli hradu, už tento týždeň podala výzvu na Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, na dočasné obmedzenie stavebnej činnosti v bezprostrednej blízkosti archeologických nálezov na severnej terase Bratislavského hra­du.

Na hrade v súčasnosti pokračuje ďalšia etapa rekonštrukcie hradného areálu s výstavbou repliky zimnej jazdiarne, čo má byť priestor aj pre bály, prezentácie, štátne aktivity či aktivity mesta. Má sa tiež zrekonštruovať aj Baroková záhrada. Ale medzi obyvateľmi i odborníkmi sa zdvihla vzbura pre výstavbu garáží. Projekt žiadajú prehodnotiť, v areáli sa totiž našli rímsko-keltské nálezy.

Prečítajte si tiež: Aktivisti sa nevzdávajú! Výstavbu garáží v areáli Bratislavského hradu treba obmedziť

Protest na Bratislavskom hrade
1
Galéria
Protest na Bratislavskom hrade
6
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM