Nina Táborská Rôzne

Dajte vedieť o dobrých riešeniach. Oskar bez bariér môže patriť aj vašej mestskej časti

Aj vaša mestská časť sa angažuje v oblasti starostlivosti o zdravotne postihnutých a sociálne slabších obyvateľov? Pomáha ich integrovať sa do spoločnosti, odstraňuje bariéry, buduje útulky pre bezdomovcov, bezprahové centrá, vytvára kvalitné životné prostredie pre všetkých obyvateľov. Dajte vedieť.

Ilustračný obrázok k článku Dajte vedieť o dobrých riešeniach. Oskar bez bariér môže patriť aj vašej mestskej časti
Zdroj: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s agentúrou ABBY art organizuje už po jedenástykrát súťaž Oskar bez bariér. Cieľom je motivovať samosprávy miest a obcí, aby sa aktívne podieľali na riešení problémov zdravotne postihnutých a sociálne slabších obyvateľov.

Starosta bratislavskej Petržalky a podpredseda ZMOS Vladimír Bajan nabáda mestá a obce, aby sa zapojili. Podľa neho by o svojich bezbariérových aktivitách mali dať vedieť, pretože ich pozitívne riešenia v sociálnej oblasti by mohli byť inšpiráciou pre ostatné samosprávy.

Informovať samosprávy o súťaži môžete aj vy. O projektoch, ktoré môžu prihlásiť, či o tých, ktoré by mohli byť zrealizované.

Mestská časť Bratislava-Petržalka bola v tejto súťaži niekoľkokrát laureátom aj oceneným. „Minulý rok v Dennom centre pre seniorov na Osuského ulici vymenila samospráva podlahovú krytinu, pričom súčasne všetky prahy nahradila za bezbariérové, takže zariadenie už môžu využívať aj ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu,“ Bratislava24.sk informovala tlačová hovorkyňa Michaela Platznerová.

V zariadení opatrovateľskej služby na Mlynarovičovej prebehla rekonštrukcia dvoch kúpeľní na bezbariérové a taktiež zjazd z terasy a výstavba bezbariérových chodníkov v areáli umožnila využívať záhradu aj telesne postihnutým klientom zariadenia.

„Poznám mnohé kúty Slovenska a po dvoch desaťročiach pravidelných stretnutí a priateľských väzieb s mnohými primátormi a starostami viem koľko úsilia, energie a nápadov investujú do zvýšenia komfortu hendikepovaných ľudí na verejných priestranstvách či úradoch, v školách, alebo domovoch sociálnych služieb vo vašich obciach a mestách," hovorí starosta Petržalky a podpredseda ZMOS Vladimír Bajan.

Vyhlasovateľom súťaže Oskar bez bariér je Združenie miest a obcí Slovenska. Patronát nad podujatím má už tradične Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. V tomto roku ide už o 11 ročník prestížneho podujatia. Starostovia a primátori môžu prihlášky do súťaže podávať do 2. marca 2015 na adresu ZMOS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM