Správy

Cyklotrasy pokryté ľadom a snehom: Kto je zodpovedný za ich údržbu?

Mnohé bratislavské cyklotrasy sú neprejazdné a životu nebezpečné. A tí, ktorí by ich údržbu mali mať na starosti, sa akosi vyhýbajú zodpovednosti.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasy pokryté ľadom a snehom: Kto je zodpovedný za ich údržbu?
10
Galéria

Tohtoročná zima poriadne preverila pripravenosť mesta. Avšak, pri údržbe ciest a chodníkov sa akosi zabudlo na cyklistov. Na problém s neexistujúcou údržbou cyklotrás na území hlavného mesta upozornilo občianske združenie Cyklokoalícia na svojej webovej stránke.

V meste môžete ešte aj teraz vidieť množstvo neodhrnutých cyklotrás, pokrytých vrstvou zamrznutého snehu, po ktorých by ste prešli jedine tak na lyžiach. Kto by sa mal postarať o to, aby boli tieto trasy opäť prejazdné?

Magistrát alebo STaRZ

Údržbu hlavných mestských cyklotrás, ktoré sú súčasťou vozovky, má na starosti bratislavský magistrát. O hlavné cyklotrasy mimo vozovky by sa mala starať Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta (STaRZ). Problémom je, že údržba sa nevzťahuje na celý rok. „Naša organizácia zabezpečuje údržbu na cyklotrasách, ktoré sú v našej správe v období marec až november,“ informovala nás Katarína Szabóová zo STaRZ-u.

Z tohto dôvodu prebehlo na magistráte stretnutie so zástupcami mestskej organizácie, na ktorom sa mala vyriešiť situácia so zimnou údržbou. Podľa slov Juraja Zaťka z Oddelenia správy komunikácii hlavného mesta, magistrát v súčasnosti zabezpečuje údržbu aj na cyklotrasách, ktoré sú v správe STaRZ-u a taktiež na svojich cyklotrasách. „Postupne posielame našich pracovníkov odpratávať sneh z jednotlivých trás. Kapacitne však nestačíme, nakoľko musia pracovať aj na údržbe chodníkov,“ uviedol Zaťko.

Odhŕňajú dobrovoľníci

Situáciu sa rozhodli cyklistickí nadšenci riešiť po svojom. Na niektorých miestach už z cyklotrás zmizol sneh aj ľad a dobrovoľníci pokračujú aj naďalej. Dnes večer organizujú ďalšiu brigádu, v rámci ktorej bude očistená jedna z najdôležitejších cyklotrás v meste, ktorá vedie od Šafárikovho námestia na Starý most.

Ak aj vy uvidíte zľadovateľý povrch vozovky alebo neodhrnutý cyklochodník alebo chodník, nahláste to na dispecing@bratislava.sk alebo na telefónnom čísle 02/59 356 761.

Cyklotrasy pod snehom
10
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM