Maros Palesch Rôzne

Cyklomost postavia na trase železnej opony

Cyklomost, ktorý spojí bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsku obec Schlosshof bude stavať konzorcium Ingsteel a Doprastav. Pozývame Vás na slávnostný akt poklepkávania základného kameňa cyklomosta.

Bratislavský župan Pavol Frešo podpísal vo štvrtok zmluvu so staviteľom. „Cyklomost vznikne na mieste, kde bola železná opona. Veľmi ma teší, že namiesto tejto železnej opony, za ktorou ľudia museli 40 rokov žiť, bude teraz most, ktorý tieto dve krajiny a dva brehy spojí,“ povedal župan. Na rieke Morava bude most jedným z prvých, župan verí, že k nemu pribudnú aj ďalšie.

Slávnostný akt poklepkávania základného kameňa cyklomosta sa uskutoční v nedeľu 25. septembra 2011 o 16:30 v Devínskej Novej Vsi, ulica Na mýte (viď mapka v prílohe).

Podujatia sa zúčastnia predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, 1. podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ, minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda, Landeshauptmann spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Erwin Pröll, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor a generálny riaditeľ spoločnosti Ingsteel spol. s r.o. Anton Bezák. Po slávnostnom poklepaní kameňa bude fototermín, brífing je naplánovaný po skončení slávnostného aktu.

Cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a obcou Schlosshof bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7m. Výška mosta nad hladinou Moravy umožní v budúcnosti bezpečnú plavbu po rieke. Most sa po jeho postavení stane dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás.

Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007–2013 (projektoví partneri: Spolková vláda Dolné Rakúsko, BSK, Hlavné mesto SR Bratislava a Devínska Nová Ves). Bratislavský kraj financuje nájazd na most na slovenskej strane a 62,86% oceľového mosta (náklady sú rozdelené podľa štátnej hranice). Schválený príspevok pre BSK v rámci žiadosti je 2 792 699,97 € pri povinnom 5% spolufinancovaní z vlastných zdrojov.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

cyklomost
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM