Rôzne

Cyklokoalícia organizuje protestnú jazdu za bezpečné nábrežie. Pridať sa môže každý

Jazda v zóne pri Riverparku či po frekventovanej dvojprúdovej ceste podľa Cyklokoalície mnohých odradí od ekologického dochádzania do práce.

Ilustračný obrázok k článku Cyklokoalícia organizuje protestnú jazdu za bezpečné nábrežie. Pridať sa môže každý
6
Galéria

Na dunajskej promenáde minulý týždeň developer zlikvidoval cyklotrasu a zmenil nábrežie na územie so zmiešaným pohybom chodcov a cyklistov. Cyklokoalícia je za bezpečné oddelenie chodcov a cyklistov, preto na nábreží zorganizovala protestnú jazdu. Uskutoční sa v stredu 21. marca.

Protestná cyklojazda

Zóna zmiešaného pohybu je podľa jej tvorcov, ktorými sú zástupcovia developerskej skupiny JTRE, mestská časť Bratislava – Staré Mesto a bratislavský magistrát bezpečnejšia ako cyklotrasa oddelená od chodníka pre chodcov. Takéto riešenie však podľa Cyklokoalície prinesie zhoršenie bezpečnosti na nábreží. Dôsledkom budú okrem kolízií chodcov s cyklistami aj cyklisti jazdiaci po paralelnej rušnej ceste.

„Práve protestnou jazdou po Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu v čase poobednej špičky chceme aj verejnosti ukázať, ako nevýhodné bude, keď budú cyklisti vytlačení na cestu medzi autá a MHD,“ informoval Bratislava24.sk prezident Cyklokoalície Daniel Duriš.

Protestná cyklojazda začína v stredu 21. marca o 17:00 hod. na Námestí Ľudovíta Štúra. Odtiaľ sa cyklisti po ceste presunú v celom úseku zrušenej cyklotrasy ku Mostu Lafranconi, kde sa otočia a budú smerovať naspäť do centra mesta. Presnú trasu aj všetky detaily nájdete TU.

Oddelená cestička pre cyklistov

Okrem kolízií sa Cyklokoalícia obáva aj negatívneho dopadu zmiešanej zóny na 100-tisíc obyvateľov štvrtého bratislavského obvodu, pre ktorých cyklotrasa R11 na dunajskom nábreží poskytuje priame spojenie s centrom mesta. „Stresujúca jazda v dezorganizovanej zóne pri Riverparku či jazda po frekventovanej dvojprúdovej ceste mnohých odradí od ekologického a zdravého dochádzania do práce na bicykli alebo cykloturistiky z centra na Devín,“ dodáva Duriš.

Cyklokoalícia preto žiada na promenáde medzi Mostom SNP a Mostom Lafranconi vytvoriť oddelenú cestičku pre cyklistov, ktorá prinesie komfort a bezpečie cyklistom aj chodcom. Prispeje takisto k napĺňaniu cieľov znižovania miery individuálnej automobilovej dopravy, zníženiu smogu, emisií skleníkových plynov a zvýši turistický potenciál mesta. „Jazda po slnečnej promenáde je neporovnateľne príjemnejšia ako jazda po kraji rušnej cesty v tieni budov,“ myslí si Duriš.

„Cyklotrasa na dunajskej promenáde je súčasťou právne záväzných strategických dokumentov hlavného mesta – Územného plánu mesta Bratislava, dopravného generelu a Zásad rozvoja cyklistickej a pešej dopravy. Tieto dokumenty požadujú oddelenú cyklotrasu ako súčasť nábrežnej promenády,“ uviedla Cyklokoalícia.

Dunajská promenáda
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM