Alexandra Húsková Rôzne

Cyklistika v Bratislave? Mnohí motoristi cyklopruhy ignorujú

Bratislava je mestom najmä pre autá. Bicyklom cez hlavné mesto si trúfnu ísť iba odvážlivci, ktorí obľubujú adrenalínovú jazdu. Aj takýmito slovami charakterizujú obyvatelia bratislavské mestské cyklotrasy.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistika v Bratislave? Mnohí motoristi cyklopruhy ignorujú
Zdroj: V. Kujan

Tragická nehoda, ktorá sa nedávno odohrala v bratislavských uliciach a vyžiadala si smrť cyklistu, podnietila diskusiu o bezpečnosti cyklistov v hustej premávke hlavného mesta.

Primátor Ivo Nesrovnal uviedol, že si je vedomý toho, že miest, na ktorých hrozí cyklistom nebezpečenstvo, je v Bratislave veľké množstvo. Označil to ako dedičstvo zanedbaných opráv, ktoré sa s Bratislavou vlečie dlhé roky.

„Za rok a pol sme opravili viac ciest ako kedykoľvek predtým, intenzívne spolupracujeme s občianskymi združeniami na rozvoji cyklodopravy, opravujeme chodníky,“ vyhlásil na svojom profile na sociálnej sieti. Zároveň aj vyzval bratislavských poslancov v národnej rade, aby pomohli mestu pri tvorení legislatívy o financovaní.

Čítajte viac: Cyklisti vs. vodiči: 10 rád, ako sa vyhnúť smrteľným nehodám

Jazdenie bez rešpektu

Problémom cyklotrás, respektíve cyklopruhov v Bratislave je nielen ich krátka dĺžka či prepojenie, ale aj kvalita ciest. Popri cyklopruhoch na hlavných ťahoch sú častokrát hlboké jamy, ktorým sa cyklisti pri jazde potrebujú vyhnúť a o kolízne situácie s autami či autobusmi tak nie je núdza.

Na cyklistov však nie sú zvyknutí ani vodiči áut či mestskej hromadnej dopravy. Navzájom na seba hromžia v internetových diskusiách. Problémom je rešpekt cyklistu ako účastníka cestnej premávky z pohľadu vodiča, na druhej strane je však cyklistom mnohokrát vyčítané nedodržiavanie či neznalosť dopravných značiek.

Farboslepí motoristi

V ostatnom období vznikajú v centre mesta nové cyklotrasy, či už v súvislosti s rekonštrukciou Štúrovej a Šafárikovho námestia, alebo pri celobratislavských opravách hlavných ťahov. Šoféri si však na zelenú farbu cyklotrasy zrejme nezvykli.

Parkovanie pri okrajoch ciest je pohodlným a najmä rýchlym spôsobom odstavenia auta. Na Dunajskej či Štúrovej ulici bolo zvykom takto stáť desaťročia. Pribudli však vyznačené trasy pre cyklistov a motoristi ich s prehľadom ignorujú. Zábery parkujúcich áut si môžete pozrieť v našej galérii.

Postupu mestskej polície pri sankcionovaní takto zaparkovaných vozidiel sa budeme venovať v špeciálnej reportáži.

Čítajte viac: Bezpečnosť cyklistov v Bratislave: Najkritickejšie úseky v meste

Zdroj: Združenie pre efektívnu a ekologickú dopravu

Na bicykli po Bratislave? Niektorí motoristi cyklotrasy ignorujú
16
Galéria
Zdroj: V. Kujan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM