Rôzne

Cvernovka vyzýva umelcov na zhotovenie netradičného vianočného stromčeka

Stromček, ktorý vznikne zo sute, bude súčasťou vianočného Dobrého trhu v Starej tržnici a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Cvernovka vyzýva umelcov na zhotovenie netradičného vianočného stromčeka
2
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka

Prestavba bývalej chemickej školy na Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka priniesla veľkú výzvu. Po vypratávaní, čistení, sekaní sa strohé, zanedbané triedy, kabinety a učebne zmenili na veľkorysé ateliéry, spoločenské miestnosti alebo kancelárie pre kreatívcov.

Drevený, stavebný a železný odpad poctivo separovali, no paralelne s tým na nádvorí školy vznikala kopa netriedeného odpadu. Nazvali ju „suť“ a jej odstránenie prijali ako veľkú výzvu.

Výzva pre umelcov

Cvernovkári sa pustili do boja s veľkou kopou odpadu a vymysleli pre vás výzvu. Nadácia Cvernovka a Dobrý trh vyhlasujú kreatívnu súťaž o vianočný stromček zo stavebnej sute. Projektom chcú upozorniť na zodpovedné nakladanie s odpadom, ktorý produkujeme všetci – a to nielen počas Vianoc.

"Témou triedenia a recyklácie odpadu sa zaoberáme od počiatku nášho projektu. Pri správnom prístupe sa dá väčšine odpadu nájsť ďalšie využitie. Preto s Dobrým trhom vyhlasujeme výzvu na umelecké dielo, stromček, zo stavebného odpadu, ktorý bude symbolom potenciálu ďalšieho zužitkovania kopy sute, ktorú máme po rekonštrukcii na dvore,” vysvetlil Boris Meluš, jeden zo zakladateľov Nadácie Cvernovka.

Zapojte fantáziu

Trúfate si navrhnúť originálny vianočný stromček z odpadu? Nemusíte byť umelcom, architektom ani dizajnérom. Zájdite do Novej Cvernovky, prejdite sa po halde stavebnej sute a zapojte fantáziu.

Stromček, ktorý postavíte, bude súčasťou vianočného Dobrého trhu v Starej tržnici a okolí. Zapojením sa do projektu prispejete k propagácii myšlienky udržateľnosti a zodpovedného prístupu k odpadom. Návrhy môžu umelci zasielať do 27. novembra 2017 na emailovú adresu sutvyzvou@nadaciacvernovka.sk. Autor/ka víťazného návrhu diela získa po jeho realizácii notebook a smartfón v hodnote 700 eur.

Budúci rok sa bude konať festival site-specific umenia a ekológie. Rovnako, ako v prípade stromčeka, budú umelci vyhotovovať diela so sute. Stromček teda bude akýmsi prvým dielom festivalu, aj keď v časovom predstihu.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM