KAW Rôzne

Čudo pred Redutou sa „vyfarbilo“. Vieme, na čo bude slúžiť

Vydarené architektonické dielo alebo sadrokartónová opacha? Striešky pred Redutou väčšinu ľudí zaskočili a šokovali. Sú však nevyhnutnou súčasťou dôležitých udalostí v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Čudo pred Redutou sa „vyfarbilo“. Vieme, na čo bude slúžiť
Foto: Anabela Mikušiaková / Zdroj: Dnes24.sk

Na prvý pohľad nie príliš estetický prvok vyrástol pred Redutou vďaka udalostiam, ktoré Bratislavou v poslednej dobe najviac hýbu. Predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie mieša karty v doprave aj v architektúre hlavného mesta. Našťastie len dočasne.

Bezpečnosť nadovšetko

Počas nášho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla, sa Reduta dočasne zmení na konferenčné centrum. Bude hlavným dejiskom neformálnych zasadnutí ministrov a ministerských konferencií.

Akú úlohu zohrajú spomínané betónové pavilóny, sme sa opýtali hovorcu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Petra Stana: „Úpravy v okolí Reduty sú navrhnuté ako samostatne stojace dočasné prvky bez zásahu do budovy. Ich architektonické stvárnenie je postavené na kontraste voči zdobeným a vycifrovaným interiérom Reduty.“

Pavilóny sa budú využívať najmä ochranu Reduty. Počas akcií v rámci predsedníctva Slovenska v Rade EÚ v nich kvôli bezpečnosti budú kontrolovať delegátov, novinárov a obslužný personál.

Inšpirácia ľudovou architektúrou

„Okrem umiestnenia bezpečnostných rámov a skenerov batožín slúžia exteriérové pavilóny aj ako výtvarný prvok upriamujúci pozornosť na objekt Reduty a jej dočasnú funkciu kongresového centra počas SK PRES 2016,“ vysvetľuje Stano.

Autormi diela, ktoré Bratislavčanov trocha zaskočilo, sú architekti Ilja Skoček a Martin Skoček. Ich zámerom bolo vytvoriť dva voľne stojace objekty, ktorých tvar vychádza z klasického slovenského domu so šikmou strechou. Zároveň predstavujú štylizované vstupné brány pre jednotlivé skupiny návštevníkov – delegátov, novinárov či ochranku.

Modrá farba na štítoch symbolizuje modrotlač, starú farbiarsku techniku krojov a odevov rozšírenú po celom Slovensku. Motív je pomyselným spojením typickej modrej farby Európskej únie a ornamentu charakteristického pre Slovensko, známeho z ľudovej tvorby.

Pavilóny budú pred budovou umiestnené len dočasne do ukončenia ministerských podujatí organizovaných v Redute. Spred historickej budovy by mali zmiznúť v koncom októbra 2016.

Čítajte aj: Historická budova Reduty sa premení na konferenčné centrum

Reduta - betónové pavilóny
5
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM