Alexandra Húsková Rôzne

Colníci deti učili ako rozoznávať "fejky"

Národný deň colníkov sa na Slovensku oslavuje vždy 21. septembra, na svätého Matúša, ktorý je ich patrónom. Finančná správa však prácu colníkov predstavila verejnosti už v piatok 18. septembra. Deti zaujala skenovacia technika, historické uniformy, pasy či nepriestrelné vesty a zbrane.

Ilustračný obrázok k článku Colníci deti učili ako rozoznávať "fejky"
Zdroj: TASR

Pri príležitosti osláv Dňa colníkov sa predstavila aj ozbrojená zložka colníkov na Hlavnom námestí. Nechýbala prestrelka, vozidlo s pašerákmi tovaru a služobné psy.

Čo nenosiť z dovolenky?

Žiaci základných a stredných škôl spoznali, čo obnáša práca colníka. Colníci v priebehu troch hodín na niekoľkých „stanovištiach“ deťom ukázali, ktoré druhy rastlín a živočíchov sú chránené, a teda zakázané kupovať na trhoch na dovolenkách.

V stánku CITES si bude mohli prezrieť zaisteného medveďa či vlka, koraly, morskú korytnačku, ale aj kabelky a opasky z krokodíla či hada.

Čo je fejk a čo nie?

Ako rozpoznať originál od falzifikátu? Aj na to prítomní colníci odpovedali. Deti si mohli pozrieť výstavu „fejkov“, teda zadržaných falzifikátov (kabelky, peňaženky, šály, slnečné okuliare, tenisky, parfémy, hračky…). Vďaka spolupráci so zástupcami športových značiek si mohli porovnať falzifikáty s originálmi.

Deň colníkov na Hlavnom námestí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM