Nina Táborská Samospráva

Čoho všetkého sa môžu dotknúť škrty v rozpočte mesta? Toto mu vyčítajú poslanci

Bratislava je štvrtý mesiac v rozpočtovom provizóriu. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa prerokúvanie rozpočtu nedostalo ani do programu. Dnes sa koná mimoriadne zasadnutie, ktoré zvolal primátor Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov sú návrhy poslancov zapracované v rozpočte.

Ilustračný obrázok k článku Čoho všetkého sa môžu dotknúť škrty v rozpočte mesta? Toto mu vyčítajú poslanci
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor pred pár dňami uviedol, že do návrhu rozpočtu boli už zapracované pripomienky poslancov v najvyššej miere. Zatiaľ však nie je jasné, ako.

Čo vyčítajú poslanci a rovnako tak niektoré organizácie, mestské podniky aj aktivisti návrhu rozpočtu?

  • Obrovské zvýšenie príjmov vo výške miliónov eur
  • Čerpanie nového úveru vo výške 10 miliónov eur
  • Nerealizovateľné predaje majetku
  • Zvýšenie nákladov na chod magistrátu o 400-tisíc eur
  • Zvýšenie výdavkov na poslancov a primátora
  • Sporné dividendy z mestských podnikov vo výške 3,7 milióna eur
  • Drastický škrt výdavkov na dopravu
  • Drastický škrt výdavkov na mestský kamerový systém
  • Zníženie výdavkov na zeleň
  • Zníženie výdavkov na cyklotrasy
  • Zníženie výdavkov do oblasti cestovného ruchu
  • Zníženie výdavkov na kultúru
  • Zníženie výdavkov na šport
  • Zníženie výdavkov na parkovanie
  • Zníženie výdavkov na územné plány
  • Neriešenie problematiky mestskej polície
  • Neriešenie problematiky bytov pre reštituentov

Dopravný podnik Bratislava

V súčasnosti sa najviac diskutuje o čiastke v rozpočte, ktorá je vyčlenený pre Dopraný podnik Bratislava. Na posledné zastupiteľstvo prišli aj odborári s transparentmi pripravení protestovať v prípade, že by sa rozpočet schválil. Podľa našich informácii budú odborári a zamestnanci DPB prítomní aj dnes.

Podľa riaditeľa Dopravného podniku Bratislava hovorí návrh rozpočtu o tom, že DPB by mal dostať menej o 3,5 milióna dotácií. Nemá tak pokryté splátky úveru vo výške 1,8 miliónov, na integrovanú dopravu 600-tisíc a 200-tisíc na Bratislavskú mestskú kartu.

Prečítajte si tiež: Primátor Ivo Nesrovnal: Na štrajk v Dopravnom podniku Bratislava nevidím žiadny dôvod

Pozmeňujúci návrh aby DPB dostal viac peňazí na bežnú prevádzku a "nemuseli sa škrtať linky a zvyšovať cestovné,“ presadzoval aj klub Bratislava Inak. Informovala nás o tom Katarína Augustinič.

„Drastické škrty“

Veľký problém môže podľa Klubu pre Bratislavu predstavovať aj veľký škrt na kamerový systém, nakoľko už budúci rok sa Bratislava stane predsedajúcou krajinou Európskej únie a práve kamerový systém môže predísť rôznym nebezpečenstvám. Klub rovnako pripomína, že rizikové je tiež zníženie výdavkov na kultúru.

„Bratislavské kultúrne stredisko vďaka škrtom nebude schopné usporiadať tých 400 akcií, ktoré v rámci kultúrneho leta pravidelne organizuje,“ dodala Farkašovská.

Prečítajte si viac: Vyjadrenia predsedov poslaneckých klubov k mestskému rozpočtu: Chystá sa hromadná pripomienka!

Cyklokoalícia pred časom poslala primátorovi otvorený list, nakoľko rovnako nesúhlasí s vyčlenenými financiami na cyklodopravu. Podľa slov Petra Netriho z Cyklokoalície, komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu nebola zvolaná už vyše 3 mesiace a rozpočet na cyklodopravu je navrhnutý na 245-tisíc eur, čo je polovica oproti roku 2014 a dokonca len tretina oproti roku 2013.

Rozpočtové provizórium

Mesto, ktoré je už rekodne dlho v rozpočtovom provizóriu, teraz môže financovať v jednom mesiaci len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka. Provizórium mestu škodí.

„Podpora rozpočtu bude znamenať ukončenie rozpočtového provizória. K tomu vyzývam aj ostatných poslancov – aby uprednostnili stabilizáciu financií a následný rozvoj mesta,“ povedal pre Bratislava24.sk viceprimátor Bratislavy Milan Černý.

Prečítajte si tiež: Niektorí poslanci ho kritizujú, iní podporujú. Rozhodne sa dnes o rozpočte hlavného mesta?

Podľa samotného primátora naposledy zvíťazila politika nad záujmami Bratislavčanov a ostávať v provizóriu je doslova škodlivé pre naše mesto. „Mestské časti dostávajú menej peňazí, my nemôžeme dávať granty ľuďom, ktorí sa uchádzajú o dobrovoľnícke činnosti, nemôžeme robiť verejné obstarávania pre veci, služby, ktoré Bratislavčania potrebujú a nie sme si istí, že mesto bude môcť pokračovať v niektorých europrojektoch,“ vyjadril sa primátor Ivo Nesrovnal.

Na poslednom zasadnutí mestskí poslanci rozpočet hlasovaním ani nezaradili do programu rokovania. Z prítomných poslancov bolo za zaradenie 22 poslancov a 23 sa zdržalo. Ako to dnes dopadne?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM