Alexandra Húsková Kultúra

Čo všetko ponúkne vianočný Dobrý trh? Novinkou je Vianočná okružná cesta

Mimoriadne obľúbený Dobrý trh prichádza aj pred Vianocami. Novinkou Dobrého trhu je “vianočná okružná cesta”, ktorú dotvorí sprístupnená pasáž medzi Námestím SNP a Laurínskou ulicou, kde kedysi sídlila legendárna kaviareň U Anjelov. Pozrite sa na program sobotného trhu.

Ilustračný obrázok k článku Čo všetko ponúkne vianočný Dobrý trh? Novinkou je Vianočná okružná cesta
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu pasáž medzi Námestím SNP a Laurinskou ulicou ožije umením – portrétmi a básňami vytvorenými na mieru, či výstavou ilustrácií z knihy Balada o srdci.

Na Laurinskej ulici pribudlo niekoľko nových prevádzok, ktoré sa zapojili do programu Vianočného Dobrého trhu. Na Nedbalovej ulici opäť stretnete výnimočné neziskové organizácie, a taktiež živé ovečky v košiari.

Spolu s Nám. SNP tak vznikne akýsi ucelený kruh susedov-podnikateľov, pestovateľov, neziskoviek či umelcov. Pripravených je päť hudobných pódií a celodenný program pre deti. Už tradične nájdete na trhu dizajnérske vychytávky, starožitnosti, knihy, zdravé potraviny, vianočné oblátky aj živé stromčeky v črepníkoch.

Prečítajte si aj: Originálne veci vyrobené srdcom a šikovnými rukami: Bratislavčanov čaká Vianočný handmade víkend

Kto je súčasťou Dobrého trhu?

Cieľom Dobrého trhu je najmä spolupráca so susedmi. Do programu sa tento rok zapoja Jemine, Dobre&Dobre, Galéria Nedbalka, Urban House, Fuga, Orbis, slávica, Literárny Klub aj Kompot.

Darčeky aj ochutnávky vegeteriánskych a vegánskych jedál

Určite si bude z čoho vyberať! Knižky, starožitnosti, oblečenie, dizajnové výrobky, kožené a textilné zápisníky… a taktiež si môžete vybrať zdravé potraviny na vianočný stôl – ovocie, zeleninu, pečivo, čerstvé cestoviny, čaje, mäso… K dispozícii budú aj vianočné oblátky a živé stromčeky v črepníkoch.

V stánku Dobrého trhu si môžete zaspomínať na svoje detstvo vďaka Mačke vo vreci, ktorá bude ukrývať vstupenky do divadiel, do Slovenskej filharmónie, knižky z Artfória, dizajnérske drobnosti a veľa ďalších prekvapení.

Pre vegánov a vegetariánov prichádza Dobrý trh so špeciálnou novinkou. Môžete ochutnať jedlá z Reštaurácie Lunter kuchyňa, ktorá príde až z Banskej Bystrice.

Vo svojich produktoch používajú najmä sóju, z ktorej vyrába nápadité jedlá. Predstaví sa aj Šmakoun – tepelne spracovaný čistý vaječný bielok, ktorý neobsahuje žiadnu potravinovú chémiu.

Neziskovky na Nedbalke

Nedbalova ulica bude aj tento rok patriť neziskovým organizáciám, ktoré predstavia svoju činnosť a môžete ich podporiť kúpou produktov. Napríklad nitrianske OZ Slniečko vyrába drobné predmety z látky, z ktorých peniažky pôjdu na pomoc týraným a zneužívaným deťom i ženám.

Niečo viac sa môžete dozvedieť aj o cvičení Falun Gong a skladať lotosové origami kvety, a tým poukázať na hrubé porušovanie ľudských práv v dnešnej Číne. Čo je to Jedlo pre život prezradí hnutie Greenpeace. No okrem ekologického poľnohospodárstva sa v ich stánku budete môcť dozvedieť aj to, ako mať ekologickejšie a zelenšie Vianoce.

Amnesty International ponúknu napísať list za prepustenie väzňa svedomia Waleeda zo Saudskej Arábie, alebo za ochranu dievčat z Burkina Faso, ktoré sú nútené vydať sa už v jedenástich rokoch.

Na Nedbalovej ulici nájdete aj živé ovečky.

Program počas celého dňa

Počas celého Vianočného Dobrého trhu organizátori pripravili program pre celú rodinu. Našim najmenším je určená Paráda, kde sa budú konať tvorivé dielne, čítanie a detské divadelné predstavenia.

Urban House Pódium a Dobre&Dobre Pódium ponúknu množstvo koncertov príjemnej hudby a stand-up show, na Fuga Pódiu budú celý deň hrať djs a od 20.00 hod. sa tam bude konať oficiálna afterparty.

V slávici sa môžete pridať k workshopu s Dizajn Kioskom a v teple kníhkupectva KK Bagalu si vypočuť napríklad Tomáša Uleja, Zuzku Keplovú či Soňu Urikovú.

Ste hrdí na svoje vianočné recepty? Podeľte sa o ne s ostatnými – Jeminé organizuje burzu receptov aj školu varenia.

Paráda – program pre najmenších

  • 10:00–20:00 tvorivé dielne
  • 11:00–12:00 “Zlatá myš” inscenovaná škôlkohra
  • 12:00–13:00 Čítanie pre deti o Marínke Somarinke
  • 13:00–14:00 “O Guľkovi Bombuľkovi” divadelné predstavenie
  • 14:15–14:35 Vianočné pásmo v podaní Detskej folklórnej skupiny “Nádej” z obcí Kuklov-Čáry

Dobre&Dobre Pódium

  • 10:15–11:00 koncert Saxofónového kvarteta
  • 12:00–13:00 koncert kapely Funny Fellows
  • 14:30–15:30 huslové a flautové duo Adam a Laura
  • 16:30–17:30 koncert pianistky a speváčky Camille Šebestová

Urban House Pódium

  • 10:00–20:00 Dj-i Gramophone Brothers
  • 11:00–12:00 koncert kapely Jablko noci
  • 13:00–13:30 Stand-up show s Michaelom Szatmarym a Jánom Gorduličom
  • 15:30–16:30 koncert kapely SwinGang
  • 17:30–18:30 koncert speváčky Júlia Kováčiková

Fuga Pódium

  • 12:00–20:00 Dj-i počas celého dňa: Dj Wosa 2000 a .wb
  • 20:00 afterparty vo Fuge s line-upom: Ink Midget, Asebest, Kabal, Himalayan Dalai Lama (CZ)

Pasáž U Anjelov (medzi Laurínskou ulicou a námestím SNP)

  • 10:00–20:00 Tvorlístok – báseň na počkanie; portrét by Marek Cina; výstava ilustrácii z knihy Balada o Srdci od Petry Hilbert

slávica

  • 10:00–20:00 dizajnérsky workshop pre všetkých s Dizajn Kiosk

Kníhkupectvo Kolomana Bagalu

  • 13:30–14:30 čítanie mladých obľúbených slovenských autorov

Galéria Nedbalka

  • 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 Komentovaná prehliadka so Stálou expozíciou v slovenskom jazyku
  • 17:00 Prednáška kunsthistorika Ľubomíra Podušela o tvorbe Viery Žilinčanovej

Zdroj: Dobrý trh

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM