Nina Táborská Rôzne

Najočakávanejšie udalosti: Čo všetko čaká Bratislavu v roku 2016

Tak, ako každý nový rok, aj rok 2016 má priniesť Bratislave a jej obyvateľom viaceré veľké udalosti. Nový rok sa bude niesť v znamení dokončenia dlhoočakávaných projektov. Okrem nich však hlavné mesto čaká aj predsedníctvo v Únii.

Ilustračný obrázok k článku Najočakávanejšie udalosti: Čo všetko čaká Bratislavu v roku 2016
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá petržalská plaváreň otvorí svoje brány

Dlhoočakávaná prvá petržalská mestská plaváreň je tesne pred dokončením. Stavba na križovatke Tupolevovej a Jiráskovej ulice potrebuje už iba doplnenie vnútorného vybavenia a vonkajšie terénne úpravy. Obyvatelia sa môžu tešiť na bazény, tobogán, ale aj saunový svet.

Kapacita plavárne bude približne 500 návštevníkov denne. O prevádzku plavárne sa bude starať približne 20 až 25 zamestnancov. Otváracie hodiny zatiaľ nie sú presne určené, no podľa vyjadrenia prednostu by mala byť plaváreň otvorená od rána až do 21. hodiny, zatiaľ sa uvažuje o trojhodinových vstupoch pre verejnosť. Počas dopoludnia bude plaváreň využívaná aj pre cielené športové aktivity klubov, či škôl.

Predpokladaný termín otvorenia plavárne je február 2016.

Pozrite sa, ako bude vyzerať: Prvá petržalská plaváreň je už hotová. Nerezové bazény, sauny a aj tobogán čaká kolaudácia

Spustenie električky do Petržalky

Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k uskutočneniu jedného zo strategických dopravných projektov, ktorého realizácia so sebou niesla niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov dokončenia.

Najočakávanejší dopravný projekt sa podarilo aj napriek pochybám dokončiť do 15. decembra 2015, no obyvatelia mesta si ešte musia počkať, pokým sa budú môcť odviezť električkou do Petržalky po novom Starom Moste. Najväčšia mestská časť bude konečne a historicky napojená do siete električkových tratí v roku 2016, no najprv musia prebehnúť potrebné kolaudácie.

Tie budú podľa slov primátora Iva Nesrovnala náročným procesom a bude sa na nich podieľať celkovo päť orgánov. Začať by mali už v januári 2016.

Predpokladaný termín spustenia električky do Petržalky po novom Starom Moste je marec 2016.

Ako vyzerá projekt si môžete pozrieť tu: Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá?

Predsedníctvo v Únii

Bratislava bude v júli 2016 hostiť predsedov regiónov a primátorov miest z celej EÚ a aj vrcholných predstaviteľov inštitúcií EÚ. Počas celého trvania samitu sú naplánované viaceré verejné podujatia, ktoré kombinujú odborné diskusie, koncerty a prezentácie európskych miest a regiónov a priblížia ich širokej verejnosti.

Miestom rokovaní väčšiny z nich bude Reduta. V priebehu júla sa postupne stretnú ministri vnútra, zahraničných vecí, spravodlivosti, hospodárstva, životného prostredia a práce členských štátov EÚ.

Bratislava dostane na zabezpečenie príprav predsedníctva 15 miliónov eur. Schválenú dotáciu využije mesto najmä na opravy ciest. Z tejto sumy sa použije 14 miliónov eur na projekty v pôsobnosti magistrátu a jeden milión eur na projekty v pôsobnosti mestskej časti Staré Mesto.

Podľa zverejneného materiálu by sa malo opraviť 28 komunikácií. Asfaltový povrch sa má obnoviť napríklad na Trnavskej, Drotárskej ceste či Hodžovom námestí. Taktiež na Matúšovej, Búdkovej, Štefánikovej či Staromestskej ulici. Dlažby by sa mali opraviť napríklad na Mudroňovej, Uršulínskej, Hodžovom námestí či na Námestí Ľudovíta Štúra. Informuje o tom TASR.

Slovensko bude predsedať Rade Európskej únii v druhej polovici budúceho roka.

Viac sa dočítate tu: Schválenú 15-miliónovú dotáciu na zabezpečenie príprav predsedníctva využije mesto najmä na opravy ciest

Oprava Dunajskej promenády

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal už hneď na január 2016 stretnutie so spoločnosťou Henbury Development za účelom čo najrýchlejšej výstavby novej Dunajskej promenády.

Ešte na decembrovom mestskom zastupiteľstve totižto mestskí poslanci schválili návrh mimosúdnej dohody týkajúcej sa objektu PKO. Podľa dohody investor do 7 mesiacov opraví existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi ( do 3 rokov od vydania stavebného povolenia vybuduje tiež novú promenádu v tomto území)

Promenáda bude zahŕňať plochy a chodníky vytvárajúce priestor pre peších a cyklotrasu, zeleň a parkovú úpravu, verejné osvetlenie, inžinierske siete, mobiliár zahŕňajúci lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle, pitné fontány a prvky mestského informačného systému.

Oprava existujúcej promenády v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi sa má uskutočniť v prvej polovici roku 2016.

Prečítajte si viac: Obnova Dunajskej promenády musí začať čo najskôr. Čo všetko má priniesť?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM