Nina Táborská Samospráva

Čo všetko čaká Bratislavčanov v rámci III. etapy integrovaného dopravného systému?

Hlavné mesto Bratislava ukončilo prípravnú fázu pre zapojenie sa do III. etapy integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK), v ktorom cestujúci budú môcť cestovať na jednotný cestovný lístok platný na celom území kraja, pre všetkých dopravcov a dopravné prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Čo všetko čaká Bratislavčanov v rámci III. etapy integrovaného dopravného systému?
Zdroj: TASR

Ako Bratislava24.sk informovala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová, Bratislava naplnila všetky podmienky pre integráciu do jednotného dopravného systému v kraji, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom júnovom zasadnutí.

Hlavnými prínosmi jednotného systému pre cestujúcich bude podľa mesta možnosť využívať podľa svojich preferencií pri cestovaní v IDS BK železničnú, prímestskú autobusovú, ale aj mestskú hromadnú dopravu. To znamená, že pri ceste z Bratislavy do regiónu bude môcť cestujúci využiť tie isté cestovné lístky, ktoré používa aj pri cestách v rámci mesta.

Nadväznosť liniek

„Všetky dohodnuté podmienky schválené mestským zastupiteľstvom a partnermi z ministerstva dopravy a Bratislavského samosprávneho kraja, hlavné mesto už splnilo. Bratislavskú integrovanú dopravu ako realizátora integrovaného dopravného systému sme informovali o ukončení príprav na integráciu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

Cestujúcim by mal nový systém priniesť komfort plynulej nadväznosti liniek rôznych dopravcov v rámci kraja. Súčasne ponúkne aj zmeny v podobe jednotných prepravných a tarifných podmienok. Na tých sa zhodli všetci dopravcovia Slovak Lines, Železnice slovenskej republiky aj Dopravný podnik Bratislava.

„Poslanecká komisia dopravy a informačných systémov bola v júni tohto roku informovaná o zmenách taríf v novom systéme, a tak ako ich navrhovali všetci dopravcovia, ich aj schválila,“ potvrdil predseda komisie Jozef Uhler.

Pripravovaný systém okrem iného prináša nový cestovný lístok s platnosťou 30 minút, ktorý bude podľa analýz využívaný najviac tou skupinou, ktorá dnes využíva 60 minútový lístok.

Cena tohto 60-minútového lístka, ktorý bude v rámci MHD v Bratislave využívaný najmenej, sa mení na 1,20 eur a bude použiteľný aj do prvej zóny za mestom, t.j. do Rovinky, Ivánky pri Dunaji, Svätého Jura, Stupavy a pod. Jednotné cestovné lístky s platnosťou 24 hodín, 72 hodín a 168 hodín budú mať nižšiu cenu.

Mesto je na zavedenie integrovanej dopravy pripravené

Prínosom nového systému je tiež, že cestovný lístok platný 15 minút sa stáva prestupným, čo znamená, že cestujúci, ktorý dnes cestoval na krátku vzdialenosť, ale s prestupom si musel zakúpiť jeden 60 minútový lístok, bude po zmene môcť využiť lístok s kratšou cestovnou platnosťou a nižšou cenou.

Zavádza sa tiež nový cestovný lístok, ktorý umožní cestujúcemu viacnásobné použitie podľa potreby. „Vzhľadom na to, že pôjde o zásadné zmeny v cestovaní MHD, budeme sa snažiť u partnerov vyrokovať zavedenie akéhosi prechodného obdobia, počas ktorého by mali byť k cestujúcej verejnosti tolerantní aj revízori v MHD,“ presadzuje primátor Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Zavedenie III. etapy integrovanej dopravy prináša zmeny: Pozor, ako si označíte lístok v MHD

Po rokovaniach založilo v roku 2005 hlavné mesto s novovzniknutým Bratislavským samosprávnym krajom spoločnú organizáciu Bratislavská integrovaná doprava, ktorej úlohou je pripraviť a prevádzkovať IDS na území Bratislavského kra­ja.

„V súčasnosti je mesto pripravené na zavedenie III.etapy aj v prípade, že ostatní partneri si svoje záväzky nesplnia. O všetkých podrobnostiach týkajúcich sa spustenia III.etapy integrovanej dopravy, o spôsoboch predaja a cestovných lístkoch a iných potrebných radách pri zmenách dopravného systému bude informovať Bratislavská integrovaná doprava,“ doplnil Ivo Nesrovnal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM