Správy

Čo treba urobiť pri vzniku epidémie vtáčej chrípky?

V bratislavskej Dúbravke bolo začiatkom týždňa potvrdené prvé ohnisko vtáčej chrípky na Slovensku. Zisťovali sme, čo treba urobiť.

Ilustračný obrázok k článku Čo treba urobiť pri vzniku epidémie vtáčej chrípky?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Vtáčia chrípka je vírusové ochorenie, ktoré šíri divoko žijúce vtáctvo. Ohrozuje predovšetkým vtáčie chovy a hydinu, na ľudí sa prenáša len výnimočne po priamom kontakte s infikovanými, chorými alebo uhynutými zvieratami. Z človeka na človeka sa neprenáša.

Príznaky vtáčej chrípky: teplota 38°C a viac, kašeľ, bolesti hrdla, dýchavica. Najúčinnejším spôsobom prevencie je očkovanie proti chrípke.

Určité riziko, o ktorom sa hovorí, spočíva v tom, že vírus vtáčej chrípky by sa mohol geneticky skrížiť s vírusom ľudskej chrípky a vyvolať pandémiu.

Ministerstvo zdravotníctva SR radí: Čo treba urobiť pri vzniku epidémie vtáčej chrípky?

• Zachovajte pokoj a nepodliehajte panike.

• Nechajte sa včas preventívne zaočkovať proti ľudskej chrípke, znížite tým riziko mutácie vírusu. Pri príznakoch horúčky, kašľa, dýchacích ťažkostí vyhľadajte lekára. Dodržiavajte zásady osobnej hygieny.

• Konzumujte veľa zeleniny, ovocia, pite veľa tekutín, nezabúdajte na vitamíny a otužovanie organizmu.

Vyhýbajte sa kontaktu so živou hydinou a vtáctvom, ako aj chorým osobám a preľudneným miestam.

• O uhynutej hydine vo vašej blízkosti informujte regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, prípadne veterinárneho lekára a príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

• Pred cestou do zahraničia sa informujte o rizikových krajinách.

Pri ochorení dodržiavajte liečebný režim.

• Pamätajte, že dôkladné varenie spracovávanej potraviny pri teplote 70°C aspoň 20 minút spoľahlivo ničí vírus.

Zdroj: TASR

Slovensko má podľa informácií Ministerstva zdravotníctva SR dostatok protichrípkových očkovacích látok, ako aj strategický plán pre prípad pandémie, ktorý zahŕňa nielen činnosť zdravotníckych ale aj hospodárskych, bezpečnostných a pohotovostných zložiek.

Vtáčia chrípka v Bratislave

Začiatkom tohto týždňa bol RVPS Bratislava-mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove určených na vlastnú spotrebu, v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Pri vykonanej obhliadke sa zistilo, že v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa. Laboratórne vyšetrenia vo štvrtok (29. 12.) definitívne preukázali, že v prípade nákazy ide o vtáčiu chrípku, vysokopatogénnu aviárnu influenzu (HPAI) subtypu H5.

Zástupcovia veterinárnej a potravinovej správy prijali okamžite opatrenia pri zdolávaní nákazy a udalosť nahlásili do Systému pre hlásenie chorôb zvierat EÚ (ADNS).

Ohnisko nákazy

V ochrannom pásme troch kilometrov od ohniska nákazy, na celom katastrálnom území Dúbravky, Lamača a Devína a častiach katastrálneho územia Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrice, nariadila RVPS vykonať do 3. januára súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí. Nariadila tiež vykonať preventívne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti takýchto chovov.

Až do odvolania je zakázaný presun hydiny a iného vtáctva z chovov, manipulácie s podstielkou a hnojom bez povolenia, zakázané je tiež zhromažďovať hydinu alebo iných vtákov.

Protinákazová linka

Doteraz zabil vírus 80 ľudí na svete z asi 180 nakazených. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie ešte stále pokladajú Áziu za možný východzí bod pre šírenie vírusu a prepuknutie pandémie.

Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky zriadilo od 17. februára 2006 bezplatnú telefonickú „protinákazovú linku“ 0800 127 127, na ktorú môžete v čase od 7:00 do 18:00 hodiny nahlásiť prípady uhynutého vtáctva a cicavcov.

Vtáčia chrípka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM