Nina Táborská Rôzne

Čo spája Bratislavu s Viedňou? Možno viac, ako ste si mysleli. No vždy je čo zlepšovať

Žijeme v dvoch hlavných mestách, ktoré sú si tak blízko. Delí nás len hodina cesty. A to je výhoda, z ktorej môžeme ťažiť. Okrem spoločnej histórie by nás mali spájať aj spoločné výzvy, aktivity. Kľúčovými by mohli byť alternatívna doprava a propagácia kultúry, myslia si odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Čo spája Bratislavu s Viedňou? Možno viac, ako ste si mysleli. No vždy je čo zlepšovať
Zdroj: TASR

Viedeň už niekoľko rokov za sebou poskytuje svojím obyvateľom najvyššiu kvalitu života na svete a zaraďuje sa v rôznych prieskumoch a štúdiách na popredných priečkach. Niet sa čomu čudovať, že pre veľa Bratislavčanov tak predstavuje hlavné mesto Rakúska ich „druhý domov“. Ako je to ale na druhej strane?

Podľa Susanne Bluma, poslankyne viedenského krajinského parlamentu a obecnej radkyne, je potrebné budovať, podporovať a hľadať spôsoby, ako zlepšiť mobilitu ľudí, a teda samotnú dopravu, vďaka ktorej môžeme hlavné mestá nielen spojiť, ale aj udržiavať vzájomné vzťahy na úrovni.

Verejná doprava by nemala byť doménou automobilov

Ako je tomu v Bratislave… A práve o alternatívnej mobilite, akými sú cyklodoprava, chôdza a samotná podpora týchto foriem prepravy a pohybu zo strany mesta sa hovorilo v rámci tradičného viedenského večera, ktorý sa uskutočnil na nádvorí bratislavskej Reduty.

Večer sa konal pod záštitou Compress Bratislava, kancelárie, ktorá sprostredkúva kontakty, poskytuje informácie o Viedni a hosťom vo Viedni aj doma v Bratislave poskytuje kompletný informačný servis.

„Viedeň je s Bratislavou spojená prostredníctvom početných vlakových spojov a tak môžem vychádzať z toho, že ruch, respektíve výmena medzi našimi mestami, je veľmi čulá. Keď sa rozprávam s mladými ľuďmi u nás vo Viedni, Bratislavu navštevujú podľa ich slov radi. Nevidím dôvod, prečo by sme nemali budovať a podporovať vzájomné vzťahy, a teda hľadať spôsoby, ktoré nám to uľahčia,“ povedala nám Susanne Bluma.

Podľa nej lepšia podpora a propagácia alternatívnej dopravy vie naše mestá prepojiť ešte oveľa viac. „Je veľmi jednoduché dostať sa z Viedne do Bratislavy a naopak vlakom alebo po Dunaji, čo je mimochodom, veľmi zaujímavá cesta. Možné je tiež nasadnúť na vlak s bicyklom, vystúpiť ešte niekde v Rakúsku a prísť do vášho hlavného mesta aj na bicykli. Čo sa tiež v poslednom období veľmi zlepšuje a mám pocit, že aj stáva celkom populárnou formou prepravy. Jednak ľudia spravia niečo pre seba a na druhej strane tiež pre svoje okolie,“ dodala.

Spoje či po železnici alebo loďou sú podľa nej veľmi dobré. „Sama som si to vyskúšala. Takéto časté spoje nemáme vo Viedni ani s niektorými rakúskymi mestami a z toho treba ťažiť,“ vysvetlila Susanne Bluma.

„Veľkosť Bratislavy je na cyklodopravu oveľa ideálnejšia ako Viedeň“

Bratislavčania sa často sťažujú na nedostatočnú podporu cyklodopravy. Čo by sa mohlo zlepšiť z pohľadu nie Bratislavčana nám prezradil viedenský cyklokoordinator a šéf agentúry pre mobilitu Martin Blum. Podľa neho sa totižto v tomto spôsobe dopravy skrýva obrovský potenciál.

„Stiahol som si aplikáciu, ktorá mi mala ukázať najideálnejšiu cyklistickú trasu. Prišiel som vlakom na Hlavnú stanicu a odtiaľ som išiel do centra na mojom skladacom bicykli. Nabudúce to však asi radšej skúsim z Petržalskej stanice. Všetko bolo v poriadku avšak, ako sa hovorí, vždy sa dá niečo zlepšiť. Najdôležitejšia je bezpečnosť. Problém som mal na vašich viacvstupových komunikáciách, kde sa stretávali cyklisti s viacerými automobilmi. Niekde možno chýbajú lepšie vyznačené pruhy pre cyklistov, alebo ich samotné oddelenie od cesty, po ktorej chodia autá,“ priblížil cyklokoordinátor.

„Nevidím to však vôbec žalostne. Veľkosť Bratislavy je na cyklodopravu oveľa ideálnejšia ako Viedeň, človek sa tu môže ľahšie premiestňovať bicyklom vzhľadom na vzdialenosti,“ povedal pre Bratislava24.sk Blum.

Kľúčom by mohlo byť podľa neho lepšie zainvestovanie do infraštruktúry. „Myslím si, že pre Viedenčanov by takáto možnosť dopravného spojenia bola tiež veľmi zaujímavou. Viem si predstaviť, že by sa robili výlety spojené s vlakovou aj cyklistickou dopravou, ktoré by boli zaujímavé pre obe strany,“ dodal Blum.

Čo by nás mohlo ešte viac spájať

Podľa Susanne Bluma propagácia kultúry. „O to by sa mohli postarať hlavne naši mladí. Ako vo Viedni sa neustále niečo deje, tak určite aj v Bratislave. Teraz je tu leto a plánujú sa rôzne openair festivaly. Práve hudba a kultúra by mohli zrušiť nejaké hranice keď už nemáme skutočné. Ak by Viedenčania vedeli viac o kultúrnych podujatiach v Bratislave, určite by radi prišli. Práve to by mohlo byť kľúčom k tomu, aby sa Bratislava s Viedňou ešte viac prepojili,“ vysvetlila Bluma.

Kde hľadáte vy informácie o kultúrnych podujatiach vo Viedni?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM