Tomáš Stupavský Rôzne

Čo sa stane s projektom Residence Tower? Občania Ružinova sa hádali s investorom o zmysle výstavby

Obyvatelia bratislavského Ružinova sa stretli na verejnom zhromaždení, ktoré sa týkalo projektu Residence Tower. Túto budovu chce od roku 2006 investor postaviť vo vnútrobloku medzi ulicami Miletičova - Záhradnícka - Jégého a Trnavská. Doteraz sa však nepostavili ani základy.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa stane s projektom Residence Tower? Občania Ružinova sa hádali s investorom o zmysle výstavby
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia v blízkej lokalite namietajú najmä proti rozsahu a výške budovy, ktorá má dosiahnuť 108 metrov. Upozorňujú takisto na to, že v dotknutej lokalite je už v súčasnosti limitovaný komfort bývania.

„V tomto kúsku Ružinova, konkrétne na Jégého ulici, za posledných šesť rokov pribudlo 1044 nových bytov, v blízkosti je Slovnaft aréna, OC Centrál a stavia sa Národný futbalový štadión. Nepribudla žiadna zeleň, ani žiadna relaxačná zóna. Doprava v tejto oblasti denno-denne kolabuje,“ vysvetlila Miroslava Mydliarová z petičného výboru obyvateľov Jégého ulice proti výstavbe RT.

Témou diskusie bolo aj riešenie statickej dopravy. Aktivisti vypočítali, že podľa projektu, ktorý počíta s vyše 250 bytmi, nebytovými priestormi i hotelovou časťou by malo do budovy dennodenne vstupovať vyše 1000 ľudí. Zástupcu investora Romana Ruhiga sa pýtali na parkovacie miesta pre užívateľov budovy.

Ruhig oznámil, že podľa koeficientov bude dostatok parkovacích miest. Číslo však povedať nevedel. „Nemám to v hlave, musíte si to nájsť v stavebnom povolení,“ povedal Ruhig.

Osobný záujem voči verejnému záujmu

Občania sa ho pýtali na to, či nechce prehodnotiť svoj zámer výškovej budovy a nechce tam skôr postaviť park alebo detské ihrisko.

„Prečo chcete upierať súkromné vlastníctvo, prečo mi chcete zobrať právo vlastníka naložiť si svojím majetkom,“ pýtal sa Ruhig. Zdôraznil, že chce objekt postaviť, aby mali ľudia kde bývať. „Tu však stojí váš osobný záujem voči verejnému záujmu,“ namietal jeden z diskutujúcich. „Nie, je to verejný záujem proti verejnému záujmu, pretože ten objekt raz budú využívať ľudia,“ povedal Ruhig.

Stavebník dostal aj otázku, prečo doteraz projekt nepostavil. Ruhig to vysvetľoval riešením realizačného projektu a dodatočným geologickým prieskumom. „Sú to rozprávky, buď to teda postavte, alebo ak na to nemáte, choďte od toho preč,“ povedal jeden z diskutujúcich.

Stavebné povolenie už bolo udelené v roku 2006

Občania v diskusii vyzvali starostu Ružinova, aby prostredníctvom prokuratúry zrušili rozhodnutie o predĺžení stavebného povolenia a tým projekt zastavili.

Projekt Residence Tower dostal stavebné povolenie v roku 2006, pôvodne však mal len 17 nadzemných podlaží a dve podzemné podlažia, stavebník s povolením ružinovského stavebného úradu v roku 2007 zmenil výšku stavby na 32 nadzemných a päť podzemných podlaží.

Projekt má v súčasnosti predĺžené stavebné povolenie do roku 2017, podľa informácií občianskeho aktivistu Petra Hercega, člena ružinovskej komisie územného plánovania, životného prostredia a dopravy však v súčasnosti prebieha odvolacie konanie proti rozhodnutí o predĺžení.

Prečítajte si tiež: Projekt Rezidencie Pri mýte odštartovaný: Penta tento týždeň zahájila výstavbu

Zdroj foto: Vizualizácia – Residence Tower

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM