Adriana Banásová Šport

Čo sa skrýva za jogou? Ide o cvičenie či náboženstvo?

V súčasnosti veľmi populárna a mnohými, najmä kresťanmi často zatracovaná. Aká v skutočnosti joga je a že ju môžu cvičiť všetci, bez rozdielu vierovyznania, nám porozprávala Andrea Minster, lektorka Darshana Yoga Studio.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa skrýva za jogou? Ide o cvičenie či náboženstvo?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave je v súčasnosti tak povediac „trendy“ venovať sa joge. Kedy ste vo všeobecnosti zaregistrovali väčší prílev záujemcov?

Máte pravdu. O cvičenie jogy je každým rokom viac a viac záujemcov. Ja osobne som zaznamenala väčší záujem o cvičenie jogy pred siedmimi rokmi.

Čomu pripisujete záujem o takýto druh cvičenia?

Zopár mediálne známych ľudí prispelo k presláveniu jogy v Európe a ľudia mohli sledovať zmeny na ich fyzickom vzhľade. Neskôr sa možno sami presvedčili, aký má vplyv cvičenie jogy na fyzické a psychické zdravie človeka.

Viete odhadnúť, kedy k nám tento druh cvičenia prišiel?

Asi pred 40 rokmi v Československu a na Slovensku logicky od doby, čo sme samostatným štátom.

Z vlastnej skúsenosti viem, že jogu navštevujú viac ženy ako muži. Prečo je tomu tak?

Pôvodne bola prax jogy výhradne mužskou záležitosťou. Ženám to nebolo umožnené. Zo zmenou role ženy v spoločnosti sa karta obrátila. Ženy viac dbajú o komplexné zdravie. Mužom skôr ide o jeho jednotlivé zložky zdravia: fyzickú silu, mladistvý vzhľad, koordinačné schopnosti… Mnohí ľudia majú mylnú predstavu ako joga vyzerá, ale predstava nie je realitou. Čo sa týka mužov- možno sa boja toho, že ich partnerky zvládnu viac ako oni.

Ak si človek otvorí internet, nájde tam množstvo rozporuplných názorov, hlavne zo strany veriacich, že joga nie je určená kresťanom, žeby ju nemali cvičiť. Aký je Váš názor, ako majiteľky joga štúdia?

Ak človek zoberie jogu, konkrétne cvičenie asan (jogových pozícií) ako cvičenie, ktoré pomáha telu byť zdravím tak si myslím, že je jedno, akého vierovyznania je. I v kostole sa kľačí bez pohnutia, čo je tiež asana. Gesto spojených rúk pred úrovňou srdca sa používa aj v joge a aj v kresťanstve, ako gesto modliaceho sa.

Ste vy ako tréneri/majitelia štúdií, zaoberajúci sa jogou vyznávači iného náboženstva, konkrétne hinduizmu, z ktorého joga vychádza?

Moje vyznanie je pristupovať k ľuďom s láskou, úsmevom a pomáhať im. To je podstata všetkých náboženstiev.

Mal by byť tréner jogy hinduistického vierovyznania?

A prečo by mal byť?

Základom jogy je, okrem iného, aj určité uvoľnenie mysle. Musí byť človek svojím spôsobom naklonený k meditácií, aby ju mohol cvičiť?

Dôležité je, aby sa človek dokázal sústrediť na svoje telo, na to, ako vníma konkrétnu pozíciu a čo môže urobiť preto, aby sa v nej cítil komfortne. Byť vo svojom tele. Môj otec raz povedal: Keď sa modlíš a nie si pri tom, tak je to na nič.

V čom je joga, ak sa o nej bavíme len ako o športovej aktivite, výnimočná?

Výnimočná je v tom, že zaťažuje a uvoľňuje obidve strany tela – ľavú a pravú rovnako. Nachádzajú sa v nej všetky zložky: dynamika a posilnenie, strečing a relaxácia.

Pre koho joga nie je určená, resp. sú tam určité obmedzenia – váhové, zdravotné, vekové… ?

Väčšina lektorov chápe a cvičí jogu ako všeobecné cvičenie určené zdravým ľuďom. Problém môže nastať v tom, že jogu vyhľadávajú väčšinou ľudia so zdravotných dôvodov. Aby jogová lekcia bola pre každého jedinca benefitom, je závislá na vedomostiach a skúsenostiach lektora.

Väčšina štúdií v Bratislave ponúka aj takzvanú Gravid jogu, čo je cvičenie pre tehotné ženy. Sú pri tomto cvičení nejaké riziká?

Aj pri tomto cvičení sú riziká, ak lektorka nesprávne inštruuje tehotné. Nesmú sa tu zaťažovať isté svalové partie, ktoré by ohrozovali bábätko v brušku.

V čom sú naopak výhody Gravid jogy?

Výhodou cvičenia Gravid jogy je napojenie mamičky na dieťa, vnímanie pohybov bábätka pri cvičení a udržovanie zdravia tehotnej.

Ktorá z typov jogy na bratislavskom trhu je podľa Vás najúčinnejšia a prečo?

Pre každého človeka je vhodný iný druh jogy. Pre človeka so zvýšenou mobilitou v kĺboch – hypermobilitou, je vhodný druh jogy s posilňovacími cvičeniami, aby sa väzy okolo kĺbu spevnili a pre človeka, ktorý je z rôznych dôvodov poskracovaný odporúčam druh jogy s väčším počtom naťahovacích cvičení. Vždy je treba vyvažovať pružnosť a pevnosť tela.

Akým výcvikom, resp. čím musí človek prejsť, aby sa stal trénerom jogy?

Mal by mať niekoľkoročné vlastné skúsenosti so svojim telom. Mal by dokonale ovládať jogové pozície a ich vplyv na telo a psychiku. Poznatky získané vlastnou praxou a odborným štúdiom vedieť odovzdávať ľuďom zrozumiteľne a s citom. Bohužiaľ, dnešná doba praje „rýchlokvasným“ lektorom, ktorí bez vlastných skúseností a skoro žiadnej praxe dostanú po mesiaci certifikovaný papier, oprávňujúci stať sa inštruktorom jogy.

joga
1
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM