Kultúra

Čo sa nosilo na Slovensku za socializmu? Dozviete sa na výstave v SNG

V Slovenskej národnej galérii otvorili výstavu Nech šije!, ktorá prezentuje módu na Slovensku v rokoch 1945 až 1989.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa nosilo na Slovensku za socializmu? Dozviete sa na výstave v SNG
7
Galéria
Zdroj: TASR

Móda je na prvý pohľad zábavná a individualistická, ale v hĺbke je naviazaná na politiku aj ekonomiku a v limitoch komunistickej ideológie existovali určité pravidlá. V módnych časopisoch z päťdesiatych rokov môžeme nájsť kritiku západného kapitalizmu. Na otvorení výstavy Nech šije! Móda na Slovensku v rokoch 1945 – 1989 v Slovenskej národnej galérii (SNG) to povedala kurátorka Zuzana Šidlíková.

Zdroj výstavy

Výstava nadväzuje na trojročný výskum Zuzany Šidlíkovej na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Keďže literárne pramene v tejto sfére úplne absentujú, autorkiným hlavným zdrojom bola návšteva archívov a štúdium dobových periodík. „Snažila som sa poskladať mozaiku informácií. Je teda zaujímavé sledovať, že to, čo bolo určené pre knihu, sa postupne vizualizuje,“ vysvetlila Šidlíková.

Dodala, že veľká časť odevov je zo zbierky Slovenského múzea dizajnu, ktoré vzniklo pred dvoma rokmi. „Keď som si prezerala predmety, ktoré na výstave sú, zistila som, že len desatina z nich bola zbierkovými predmetmi dlhšie ako dva roky. Je zaujímavé, že na pôde SNG vidíme artefakty, ktoré boli donedávna na okraji záujmu. Dúfam, že tento výber bude pre návštevníkov zaujímavý,“ povedala Šidlíková.

Tematické časti

Expozícia je rozdelená do niekoľkých tematických častí, ktoré boli pre toto obdobie príznačné: konfekcia, zákazkové šitie, autorská móda, módna žurnalistika a domáce šitie, ktoré bolo časté, keď zákazníčky neboli spokojné s odevnou výrobou. „Odievanie, okrem sociálneho postavenia odzrkadľuje aj celkový sociálny stav spoločnosti. Socialistická móda poukazuje konzervatívnu estetiku, ale na druhej strane by sme si mohli pripomenúť desaťtisíce pracovných príležitostí, ktoré módny priemysel ponúkal a o ktoré sme prišli,“ zdôraznila Šidlíková s tým, že aj v módnom priemysle videla snahu o lokálnu sebestačnosť.

SNG k výstave pripravuje sprievodný program, kurz šitia a uverejní publikáciu Zuzany Šidlíkovej Stratená. „Výstava s témou sociálneho odevu bola pre nás výzvou a v SNG nás táto téma zaujala. Výsledkom je výstava, ktorá úzko súvisí so spomínanou knihou," konštatovala Viera Kleinová zo Slovenskej národnej galérie. Výstava potrvá do 20. augusta.

Výstava Nech šije! v SNG
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM