Alexandra Húsková Samospráva

Čo prinesie parkovacia politika Petržalčanom? Rezidentské a abonentské karty, parkovanie do 150 metrov od bytu a menej áut na chodníkoch

Realizáciou rezidentského parkovania sleduje samospráva zavedenie poriadku na chodníkoch aj zeleni. Čo prinesie nový parkovací systém? Zatiaľ nevieme, koľko bude rezidentská karta stáť, isté je, že bez nej v Petržalke hocikde nezaparkujete. Systém by mal nabiehať už v nasledujúcich mesiacoch.

Ilustračný obrázok k článku Čo prinesie parkovacia politika Petržalčanom? Rezidentské a abonentské karty, parkovanie do 150 metrov od bytu a menej áut na chodníkoch
Zdroj: TASR

Dnes parkujú autá v Petržalke všade tam, kde sa len dá. Po zavedení nových pravidiel budú môcť parkovať len tam, kde to bude umožnené dopravným značením.

„Petržalka na zavedení parkovacej politiky pracuje už 5 rokov, pretože si uvedomujeme, že ide o riešenie nielen pre toto volebné obdobie ale pre mnohé generácie po nás,“ hovorí Miroslav Štefánik, prednosta MÚ Petržalka.

„Je to základ, ktorý je potrebné položiť na to, aby sa z Petržalky nestalo veľké chaotické parkovisko,“ vyjadril sa v odpovediach v online diskusii k téme zavedenia novej parkovacej politiky v Petržalke.

Prečítajte si viac: Petržalka si povedala dosť! Problém s parkovaním vyrieši po svojom. Platiť majú cezpoľní aj rezidenti

Rezidentskú kartu si bude môcť zakúpiť každý, kto ma v Petržalke trvalý pobyt a je vlastníkom motorového vozidla, čo preukáže občianskym preukazom, vodičským preukazom a technickým preukazom.

Čo v prípade, že trvalý pobyt nemáte, alebo jazdíte na firemnom aute? Koľko kariet si budete musieť kúpiť keď máte v rodine viac áut? Kde zaparkujete, keď pôjdete odprevadiť dieťa do školy? Kde budú parkovať návštevy?

Pozrite sa na odpovede Miroslava Štefánika, prednostu MÚ Petržalky v tohto týždňovej online diskusii s obyvateľmi.

Obyvatelia Petržalky platia dane MČ, teraz si budú od MČ musieť kúpiť aj rezidentskú kartu, ktorá im zaručí len možnosť parkovania. Nie je to prehnané?

Zavedenie parkovacej politiky je nástrojom na riešenie práve tejto neúnosnej situácie – jednoducho musíme začať regulovať statickú dopravu, lebo inak sa z Petržalky stane jedno veľké chaotické parkovisko. A cena je len jedným z nástrojov regulácie.

Takže zavedením rezidentského parkovania Petržalčania získajú veľa – chodníky budú patriť chodcom a budú nimi môcť prejsť aj napr. vozíčkari, zeleň už nebude trápená rozjazďovaním, mamičky sa nebudú môcť báť o zdravie svojich detí, lebo pri ihriskách nebudú jazdiť nezodpovední šoféri. A verte, že sťažností na takéto a podobné situácie máme stovky. Okrem toho rezidentské parkovanie zvýhodní práve Petržalčanov, ktorí – na rozdiel od súčasnosti – zaparkujú do 150 m od svojho bydliska bez toho, aby porušovali zákon alebo svojim autom zavadzali napríklad sanitke či hasičskému autu.

Kde budú parkovať návštevy?

Úlohou každej samosprávy je starať sa o svojich obyvateľov, inak povedané rezidentov. Tí tu majú trvalý pobyt, preto majú nárok na to, aby boli uprednostnení. Preto väčšia časť parkovacích kapacít bude určená práve pre nich tak, aby mohli zaparkovať zhruba do 150 m od svojho bydliska.

Návštevníci budú môcť zaparkovať na miestach, ktoré budú na to určené, budú však musieť počítať s tým, že to nebude v blízkosti obytných domov. Inak povedané, zhruba 5 – 20% parkovacích miest (podľa jednotlivých lokalít) bude určených pre nerezidentov.

Čo keď používate firemné auto? Budete mať nárok na rezidentskú kartu?

Aj takáto kategória žiadateľov bude mať nárok na rezidentskú kartu, a to po predložení občianskeho preukazu, vodičského a technického preukazu, ďalej výpis z obchodného registra zamestnávateľa a dohodu resp. zmluvu so zamestnávateľom o zverení vozidla na súkromné užívanie. Obdobne môže o parkovaciu kartu požiadať aj živnostník.

Ako bude parkovať obyvateľ bez trvalého pobytu v MČ Petržalka?

Bude si môcť zakúpiť tzv. abonentskú kartu.

Kedy sa začne systém zavádzať?

Na najbližšom rokovaní zastupiteľstva budú poslanci rozhodovať o Všeobecne záväznom nariadení (VZN) a Prevádzkovom poriadku. To bude zásadný podklad na to, aby sme mohli začať pracovať na zavádzaní systému – t.j. na dopravnom značení, realizácii parkovacích kariet a podobne – ak všetko dobre pôjde, už od nového roka budú zmeny citeľné.

Kde budú parkovať autá, ktorých majitelia nebudú mať rezidentské karty? Uvažuje sa o garážových domoch?

Zavedením rezidentského parkovania, ktoré zvýhodní Petržalčanov, sa uvoľní podľa odborných odhadov niekde až 20% parkovacích miest, spolu so zjednosmernením (čo sú takpovediac rýchle efekty) aj to už pomôže. Ale máte pravdu – parkovacie kapacity musia pribudnúť, my garantujeme, že každý cent zo zavedenia nových pravidiel pôjde opäť späť do systému – teda aj do budovania nových garáží. Samozrejme aj našou snahou bude stanoviť v nich také ceny, aby boli prijateľné, aby zohľadňovali rezidentskú kartu + nejaký mierny doplatok za základnú prevádzku garážového domu. Takže už pôjde len o to, aby sa voči každej takejto iniciatíve nezdvihla vlna odporu, ako tomu je teraz – aj v tomto roku sme mali na stole minimálne dva projekty na výstavbu garážových domov, vždy ich však zastaví petícia obyvateľov.

Čo v prípade viacerých áut v rodine?

Každý, kto má trvalý pobyt a vlastní auto, bude môcť požiadať o rezidentskú kartu, neobmedzujeme ich vydávanie na byt. Pravdepodobne však bude karta za druhé či tretie a ďalšie auto odlíšená cenou, o čom rozhodnú poslanci na septembrovom zastupiteľstve.

Kde budú môcť zaparkovať rodičia detí pri základných a umeleckých školách?

Na rezidentských miestach práve pre takéto prípady bude možné zaparkovať v nevyhnutne dlhom čase aj na vyloženie a naloženie spolucestujúcich či nákladu.

Ako budú parkovať na území Petržalky obyvatelia novostavieb s vlastným garážovým miestom?

Návrh mestskej parkovacej politiky predpokladá, že rezidenti, ktorí majú svoje garážové miesta, budú môcť získať rezidentskú kartu za 50% jej ceny.

Novú parkovaciu politiku promuje samospráva aj takto: Prečo má Petržalka na zeleni odparkované vraky?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM