Alexandra Húsková Rôzne

Čo prinesie nový Danubia park Bratislavčanom? Vyberáme pre vás desať najzaujímavejších aktivít

Miesto, kde budú rodiny a deti tráviť voľný čas, športoviská a upravené pláže na jednom mieste. To je plánom nového rekreačno-športového strediska na pravom brehu Hrušovskej zdrže v Čuňove

Ilustračný obrázok k článku Čo  prinesie nový Danubia park Bratislavčanom? Vyberáme pre vás desať najzaujímavejších aktivít
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa prieskumov verejnej mienky obyvateľom Bratislavy najviac chýbajú voľnočasové aktivity. Už niekoľko rokov plánované zriadenie športovo-rekreačného areálu Danubia park v Čuňove by malo byť práve jedným z tých miest, kde by mohli obyvatelia a návštevníci hlavného mesta predovšetkým – či už aktívne, alebo pasívne – oddychovať.

„Inšpirovali sme sa strediskami ako Bodensee, alebo Neusiedler See,“ vysvetľuje projektový manažér Andrej Hájek. V areáli na ploche 89 hektárov bude množstvo zariadení a atrakcií pre rekreačných i vrcholových športovcov, turistov ale i bežných návštevníkov.

V novom rekreačnom areáli by malo byť pokrytých viac ako 20 športových disciplín

Toto sú tie najzaujímavejšie z nich:

1. Prístav a lodenice – vodácke zálivy, kajakársky, veslársky a potápačský klub. Ambíciou projektu je vybudovanie typického dunajského prístavného centra so všetkou potrebnou vybavenosťou. Každé z vodných športovísk bude mať vlastné zázemie a adekvátny počet služobných bytov. Areál sa pripravuje na vybudovanie osobného prístavu pre 120 plavidiel, ktorý bratislavskému úseku Dunaja chýba.

2. Plážové jazerá s vodnými atrakciami a tobogánmi. Vodný svet je lákadlom hlavne pre rodiny s deťmi. Plánujú sa pieskové a trávnaté verejne prístupné pláže pozdĺž celej dunajskej brehovej línie areálu a plážových jazier. Štandardom budú požičovne doplnkov k vodným športom, lehátka, slnečníky, ktoré vytvoria potrebné pohodlie pre pobyt pri vode.

3. Pobytové lúky určené na oddych, promenáda. Projekt zachováva pôvodnú zeleň na viac ako 40% rozlohy areálu a dopĺňa ju takmer 20% parkovou výsadbou. Na týchto plochách investor pripravuje zelené športoviská a oddychové zóny s lavičkami, piknikovými kútmi s možnosťou táborenia. Prírodnými scenériami vedú turistické trasy a športoviská sú poprepájané chodníkmi. V centrálnej časti areálu plánuje investor efektnú promenádu, so zaujímavými architektonickými prvkami, ktorá bude plynulo prechádzať k nadväzujúcim plochám areálu.

4. Detská cyklotrasa, 2 detské ihriská, stromová lanová dráha pre deti. Projekt Danubia Park je podľa investora odpoveďou na požiadavky na trhu. Jednou z tých najvýraznejších bola možnosť aktívneho trávenia voľného času pre rodiny s deťmi. Detským návštevníkom budú slúžiť netradičné športoviská, ihriská a atrakcie citlivo prepojené s prírodou, koncipované so zabezpečením najvyšších štandardov bezpečnosti a príslušných služieb.

5. 8 tenisových ihrísk, 4 bedmintonové a 4 volejbalové ihriská. Množstvo ihrísk a ich vybavenie umožňuje plánovať v areáli aj turnajové súťaže a hry širšieho formátu. Športové ihriská a zariadenia sú vybavené prevádzkovými a sociálnymi zariadeniami ako sú šatne, sprchy a toalety.

6. Trate pre cyklistov, korčuliarov a dráhy na crossfit. Areál Danubia Park leží na spojnici dvoch medzinárodných cyklotrás, slovensko – maďarskej a slovensko – rakúskej a je zaujímavý aj korčuliarsko-cyklistickým prepojením s hlavným mestom. V tomto kontexte sa stáva pre cyklistov atraktívnou prechodnou lokalitou, ale aj cieľovou destináciou. Prianim investora je, aby sa v ňom cyklisti počas svojich výletov zastavili a strávili v areáli nejaký čas.

7. Multifunkčné ihrisko, futbalové a hokejbalové ihrisko. Areál ponúka veľkorysý priestor pre obľúbené kolektívne športy. Športové kluby, ale aj jednotlivci, sú podľa investora veľkými podporovateľmi projektu. Ich zástupcovia verejne prezentujú podporu myšlienke športovo-rekreačného areálu..

8 .Jazdecký areál s vnútornou a vonkajšou jazdiarňou. Jazdecký areál plánuje ponuku ustajnenia koní, jazdeckú školu pre deti i dospelých, hipoterapiu, športové jazdenie, či vychádzky do okolitej prírody.

9. Cvičná lúka pre netradičné športy. Pre široké a rôznorodé nároky návštevníkov je pripravená aj plocha pre netradičné športy. Táto plocha, spolu s ďalšími ihriskami, počíta v zimnom období za priaznvých podmienok s bežeckými traťami.

10. Dunajský prírodovedný park. Pôvodný ekosystém lužných lesov budú môcť návštevníci spoznať v prírodnej rezervácii Dunajský prírodovedný park. Na tomto vzácnom území s nadregionálnym významom chce investor vybudovať náučné chodníky s informačnými tabuľami. Ako tvrdí, spolupracuje s ochranármi, aby bolo toto územie citlivo sprístupnené rekreačným návštevníkom i školským výpravám po celý rok. Návštevníkom ponúka okrem iných aj vtáčie pozorovateľne, či rehabilitačné stredisko pre ranené zvieratá.

O projekte aj Peter Hochschorner st.

Medzi podporovateľov projektu patrí aj športovec Peter Hochschorner, st.: “Z pohľadu športovcov je to optimálny a chýbajúci projekt. Možnosti, ktoré sa u nás naskytujú, sú nevyužité,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk. „Rovnako aj z pozície vrcholového športu je to výhoda, predĺži sa obdobie možnosti športovania iba počas leta na dlhšie obdobie,“ dodal tréner a otec našich úspešných športovcov, bratov Hochschornerovcov.

Okrem športovísk by sme v Danubia parku mali nájsť aj reštaurácie, cukrárne a kaviarne, ambulanciu či supermarket. Podľa investora sa adekvátna občianska vybavebosť prirodzene spája s komplexom tohoto charakteru. Ubytovacie zariadenia viažuce sa na šport, reštaurácie, prevádzky s občerstvením a obchody vo finálnom návrhu nepresahujú územným plánom povolený limit.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM