Alexandra Húsková Rôzne

Čo je nové na Farmárskych trhoch počas jesene? Okrem domácich produktov sa môžte tešiť na Farmársku zabíjačku

Poznáte ich? Vždy raz za týždeň na tom istom mieste v Bratislave uvidíte červené stánky, vozy s chladiarenskými pultami, ovocie, zeleninu, pekáreň, ale aj prútené košíky. Už druhý rok cirkulujú Farmárske trhy po našom meste a získali si tisíce stabilných zákazníkov.

Ilustračný obrázok k článku Čo je nové na Farmárskych trhoch počas jesene? Okrem domácich produktov sa môžte tešiť na Farmársku zabíjačku
Zdroj: Dnes24.sk

Farmárske trhy môžte nájsť v meste od apríla do decembra. Závisí to podľa počasia, v prípade veľkých mrazov by už farmárov výrobky mohli zamrznúť a tak sa znehodnotiť. Minulý rok bol pre farmárov priaznivý, mohli predávať až do Vianoc.

Prečítajte si viac: Farmárske trhy v Bratislave ponúkajú domáce potraviny. Už ste ich navštívili?

Predajcovia na Farmárskych trhoch musia byť samopestovatelia, alebo podnikateľské subjekty s vlastnými výrobkami.

Farmársky trh sa postupne rozširuje aj do iných miest, najnovšie sa trhy konajú v Šali a v Senici, kde bol podľa slov organizátora trhov Vladimíra Novotného, taký záujem, že predávajúci mali už na obed prázdne pulty.

Viaceré obce majú záujem o tento typ trhov, ale často narazia na technické problémy, či už s polohou, alebo pripojením. V Stupave majú napríklad povolenie od primátora, ale je problém s pripojením na elektrinu.

Aké sú plány na jeseň? Sobotná pohodička pri víne a jaternici

Na neskoršiu jeseň plánujú organizátori pripraviť každý týždeň Farmárske zabíjačky. Mali by sa konať vždy v sobotu, pre Bratislavu zatiaľ presné termíny ešte nemajú.

„Prinesieme prasa, ktoré mäsiar rozporcuje a bude hneď na mieste vyrábať mäsové výrobky. Chceme to spraviť aj s komentátorom, aby ľudia vedeli, čo sa práve robí,“ hovorí Vladimír Novotný. Budú sa piecť klobásy aj jaternice, mäso v kapustnom liste a iné dobroty.

Na Farmárske zabíjačky prizvali aj vinárov z Modry, Pezinku a Nových Zámkov, ktorí budú rozlievať svoje vína na ochutnávke. „Chceme vytvoriť takú sobotnú pohodičku,“ vysvetľuje Novotný.

Problém je s informovanosťou obyvateľov. „Niektorí ľudia o nás vôbec nevedia, chodíme na to isté miesto už druhý rok a ľudia sa čudujú, že čo sa tu deje,“ hovorí Vladimír Novotný. Trhy však majú aj svojich stabilných zákazníkov, ktorí chodia na trh po svoje obľúbené produkty.

„Ľudia chodia častokrát tí istí, majú svoje obľúbené výrobky,“ hovorí Anna Mišenková zo Zlatého Býka, Bojnice.

„Dnes ponúkame krvavničky, klasické hurky, pečený bôčik, paprikový lalok, tlačenku. Najviac ľudia nakupujú klasické hurky, klobásy ako Chorizzo, či bravčovú masť. Produkty sú naše vlastné. Spracovaniu mäsa sa venujeme už 25 rokov,“ usmieva sa Anna Mišenková, ktorú uvidíte predávať v zástere s nápisom „Od starkej chutí najlepšie“.

Nájdete tu biele aj červené vína, klasický Ríbezlák a ešte pár dní aj Burčiak. „Novinkou je jahodové víno, ktoré ľuďom veľmi chutí,“ hovoria predajcovia z firmy Mareka Števčeka, Modra. Plánujú aj predaj vianočných zákuskov vo väčších baleniach.

Kedy a kde sú Farmárske trhy?

ŠAĽA a SENICA

Utorok – nepárny týždeň 8:00 – 18:00 Šaľa – Nám. Sv. Trojice
Utorok – párny týždeň 8:00 – 18:00 Senica – Nám. oslobodenia

BRATISLAVA

Streda 8:00 – 18:00 Karlova Ves – Borská ulica (OD Centrum)
Štvrtok 8:00 – 18:00 Staré Mesto – Poľná ulica
Piatok 8:00 – 18:00 Petržalka – TPD Euronics, Farského 26
Farmárske trhy jeseň
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM