Rôzne Správy Samospráva

Čo čaká Petržalku v roku 2018? Snom starostu je cintorín pre domácich miláčikov

Samospráva plánuje v tomto roku vybudovať unikátne ihrisko pre hendikepované deti či ďalší oplotený výbeh pre psov.

Ilustračný obrázok k článku Čo čaká Petržalku v roku 2018? Snom starostu je cintorín pre domácich miláčikov
15
Galéria

Petržalka bude v roku 2018 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 36 miliónov eur. Rozhodli o tom poslanci na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Do čoho plánuje samospráva investovať najviac peňazí?

Vynovená materská škola

Hlavnou prioritou petržalskej samosprávy je uvedenie materskej školy na Vyšehradskej ulici do užívania tak, aby tam 1. septembra mohlo nastúpiť 150 škôlkarov. Rekonštrukčné práce na MŠ Vyšehradská prebiehali od marca do novembra. Prvý personál by mal do škôlky nastúpiť v marci 2018. „Pribudnúť by mali aj ďalšie štyri triedy pre škôlkarov, a to v zrekonštruovaných priestoroch v areáli základnej školy Turnianska,“ Bratislava24.sk informovala Silvia Vnenková z miestneho úradu.

Na oblasť vzdelávania je v petržalskom rozpočte vyčlenených najviac peňazí – 20 miliónov eur. V tomto objeme financií je už zahrnutý aj náborový príspevok vo výške 750 eur pre pedagógov, ktorí sa rozhodnú pracovať vo vynovenej škôlke na Vyšehradskej. „Som rád, že sa aspoň takto môžeme pokúsiť zastabilizovať týchto pedagógov. Nájsť kvalifikované učiteľky, predovšetkým do materských škôl, je totiž stále veľký problém. Mojou prioritou je nájsť spôsob, ako učiteľom pridať, keďže ich platy sú skutočne žalostne nízke,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Ihrisko pre hendikepovaných

Petržalka bude v tomto roku taktiež pokračovať s rekonštrukciou Domu kultúry Zrkadlový háj, rovnako aj s ďalšími rekonštrukciami ciest a terás. Na dopravu a komunikácie je v rozpočte vyčlenených viac ako 1,5 milióna eur.

Okrem toho by malo na Blagoevovej ulici vyrásť unikátne ihrisko pre hendikepované deti, čo nie je celkom bežný projekt v rámci celej Bratislavy. „Teším sa, že poslanci schválili dotáciu na podporu detí a mládeže vo veku 5 až 23 rokov v oblasti kolektívnych alebo individuálnych športov,“ dodal Bajan.

Cintorín pre psov

„V oblasti životného prostredia plánuje Petržalka budovať kontajnerové stojiská či v poradí štvrtý oplotený výbeh pre psov,“ povedala Vnenková. Okrem toho bude samospráva spolupracovať s hlavným mestom pri oprave ciest, na ktoré mesto dostalo peniaze od vlády, a pri ostatných projektoch, ktoré bude hlavné mesto realizovať v Petržalke.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan má ešte jedno originálne želanie do roku 2018. „Mojím tohtoročným snom je vybudovať cintorín pre domácich miláčikov, najmä pre psov,“ prezradil na záver.

Zrekonštruovaná budova MŠ Vyšehradská
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM