Správy Samospráva

Čo čaká Bratislavčanov v roku 2017? Krajšie mesto a kvalitnejšie cestovanie v MHD

Opravy ciest a podchodov, budovanie nových parkov, spustenie projektu bikesharingu či novela Zákona o Bratislave. To všetko čaká hlavné mesto v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Čo čaká Bratislavčanov v roku 2017? Krajšie mesto a kvalitnejšie cestovanie v MHD
11
Galéria

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes predstavil priority hlavného mesta na rok 2017. Ide o priority vedenia mesta, mestských poslancov a starostov mestských častí, ktoré boli odsúhlasené mestským zastupiteľstvom pri hlasovaní o rozpočte. Mesto sa chce v tomto roku venovať predovšetkým trom oblastiam:

  1. kvalita verejných priestorov
  2. doprava
  3. zákon o Bratislave

Skrášľovanie verejných priestorov

Mesto bude aj naďalej pokračovať v masívnych opravách verejných komunikácii. Celkovo chce opraviť takmer 30 kilometrov ciest, 5 kilometrov chodníkov či 18 zastávok MHD. Naplno sa začne rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte. „Obnovíme aj podchody na Dolnozemskej a na Rusovskej ceste, kde očistíme prístrešky, zrekonštruujeme osvetlenie a steny sa natrú antigraffiti náterom,“ prezradil primátor Ivo Nesrovnal.

V meste vzniknú aj nové parky – na Molecovej ulici, Pri kríži alebo na Svoradovej. Vedenie Bratislavy bude aj naďalej pokračovať v boji s nelegálnou reklamou a na jar čaká mesto novinka v oblasti zberu odpadov – polopodzemné kontajnery. Okrem toho chce mesto zrevitalizovať Námestie slobody, ktoré je v úbohom stave.

Projekt bikesharingu

Bratislavu v roku 2017 čakajú aj významné projekty v oblasti dopravy. V pláne je modernizácia Karloveskej radiály, dokončenie projektov Vajnorskej a Ružinovskej radiály či projektu predĺženia petržalskej električky až po Janíkov dvor. „V tomto roku chceme spustiť projekt bikesharingu a budovať nové cyklotrasy. Dobudujeme cyklotrasu Starohájska v Petržalke a budeme realizovať nové cyklotrasy – Alstrova na Peknej ceste a Rožňavská v úseku Tomášiková pri železničnom nadjazde,“ informoval primátor.

Kvalitu cestovania v MHD by malo zvýšiť aj 90 nových autobusov, ktoré obohatia vozový park Dopravného podniku Bratislava. Primátor taktiež informoval, že mesto v tomto roku začne s výstavbou zastávky pod Manderlákom.

Chce zmeniť zákon

Primátor sa chce pustiť aj do systémových zmien, preto pripravuje novelu zákona o Bratislave. „Terajší zákon nezohľadňuje všetky potreby hlavného mesta – od financií, cez kompetencie až po postavenie Bratislavy ako samostatného územného celku,“ vysvetlil primátor s tým, že v tomto smere chce rokovať s vládou a poslancami NR SR.

Priority Bratislavy na rok 2017
11
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM