Tomáš Stupavský Kultúra

Čo by ste mali vidieť na divadelnom festivale Nová dráma? 5 tipov, ktoré odporúčame my

V dňoch 10. až 15. mája sa v našom hlavnom meste uskutoční ďalšie významne kultúrne podujatie a to medzinárodný divadelný festival Nová dráma 2015. Ak máte radi umenie a predovšetkým slovenskú i zahraničnú drámu, nemali by ste si nechať ujsť tieto predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Čo by ste mali vidieť na divadelnom festivale Nová dráma? 5 tipov, ktoré odporúčame my
Zdroj: Dnes24.sk

Europeana – Stručné dejiny 20. storočia

Autori: Patrik Ouředník / Miroslav Dacho / Ján Luterán

Účinkuje: Slovenské komorné divadlo, Martin

Rovnomenná esej Patrika Ouředníka sprevádza čitateľa historickými udalosťami, najrôznejšími spoločenskými teóriami či filozofickými dišputami a podáva vlastný historický obraz minulého storočia. Starý kontinent definuje ako priestor nekončiacich konfliktov, ale aj intelektuálne ohnisko, ktoré nie je schopné udržať trvalejšie hodnoty.

Režisér Martin Luterán a dramaturg Miro Dacho vybrali z množstva faktov kľúčové momenty a poskladali z nich pestrú a historicky nabitú mozaiku.

Na troskách našej kultúry, v starej rozhádzanej knižnici, tesne pred „koncom dejín“, inscenujú štylizovaný a nápaditý kabaret. Europeana Slovenského komorného divadla nahliada na históriu s ironickým úškľabkom a cynickou grimasou. Má naša kultúra čo oslavovať?, pýtajú sa tvorcovia inscenácie.

Pondelok 11.5. / Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava / 20.00

Opití

Autori: Ivan Vyrypajev / Eduard Kudláč

Účinkuje: Mestské divadlo Žilina

Hrdinami príbehu sú ľudia, ktorým alkohol pomôže rozviazať jazyk, vymaniť sa z komplexov, stratiť zábrany, ale nie sú to alkoholici. Stav opitosti akoby umožňoval ľuďom dosiahnuť spojenie s vyššími dimenziami, otvoriť myseľ a prezentovať filozofické myšlienky a životné pravdy.

Herci žilinského Mestského divadla budujú svet opitých hrdinov na blízkych herec-kých interakciách, no bez zbytočne zobrazovaného klišé. Opití sú defilé smutno-smiešnych charakterov prinášajúcich existenciálne témy aj vtipné banality, ktorých správna kombinácia vytvára divácky atraktívnu inscenáciu.

Streda 13.5. / Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava / 19.00

Trnavská skupina alebo Viseli sme za nohu z kolotoča

Autori: Miro Dacho / Lukáš Brutovský

Účinkuje: Divadlo Jána Palárika v Trnave

Inscenácia trnavského Divadla Jána Palárika podľa scenára Lukáša Brutovského a Mira Dacha približuje dnešným divákom okolnosti vzniku, trvania a zániku tzv. Trnavskej skupiny básnikov.

Prostredníctvom osobných spomienok Jána Ondruša, Jána Stacha, Jozefa Mihalkoviča a Ľubomíra Feldeka, ale hlavne ich poézie, sprostredkujú trnavskí divadelníci umeleckú razanciu, vášeň a ne¬spútanú originalitu, s ktorou sa títo mladí muži koncom 50. rokov minulého storočia postavili proti abstraktnej deklaratívnej lyrike 50. Rokov.

V dravej inscenačnej forme hudobno-poetického kabaretu sú štyria básnici zároveň členmi bigbítovej kapely a svoje texty tak nielen hovoria, ale aj skandujú a spievajú za sprievodu bicích a elektrických gitár.

Streda 13.5. / A4 – priestor súčasnej kultúry / 21.30

Ilona, žena Hviezdoslavova

Autori: Jana Juráňová / Iva Š.

Účinkuje: Bábkové divadlo na Rázcestí, Banská Bystrica

Divadlo podľa románovej predlohy Jany Juráňovej dômyselne mieša reálne udalosti s fikciou a z úst Ilony Országhovej, manželky jedného z najväčších bardov slovenskej literatúry Pavla Országha Hviezdoslava, nás zoznamuje s osobným aj spoločenským životom dvojice.

Ilona, vzdelaná a rozhľadená žena rekapituluje. Raz clivo a citlivo, inokedy s nadhľadom a dávkou irónie odhaľuje spomienky a s nimi aj nesplnené túžby a sny.

Vznešený autor básní a eposov bol najmä mužom z mäsa a kostí s mnohými prednosťami i slabosťami. Človek, ktorý nedokázal rešpektovať potreby svojej ženy a vlastné záujmy nadradil nad ich spoločný život. Bábkové divadlo na Rázcestí ponúka ďalší príspevok k téme rodovej rovnosti.

Štvrtok 14.5. / A4 – priestor súčasnej kultúry / 18.00

Spomienka na bojové polia 1914/2014

Autori: Hans-Werner-Kroesinger / Regine Dura

Účinkuje: HAU Hebbel am Ufer, Berlín, Nemecko

Aké sú spomienky na prvú svetovú vojnu? Sto rokov od vzplanutia prvých bojov pripravili režisér vznikol divadelný projekt, v ktorom mali priestor umelci z viacerých krajín na vyslovenie vlastného príbehu o vojne z rozličných perspektív.

Keď sa v Nemecku hovorí o prvej svetovej vojne, hodnotí sa najmä podľa bojov na západnom fronte. Inscenácia Spomienka na bojové polia 1914/2014) sa tento uhol pohľadu usiluje zmeniť. Skúma rôzne národné historiografie v Juhoslávii, následne v Srbsku, v Bosne a Hercegovine, tiež v Turecku, Nemecku a Rakúsku.

Aké rozličné spomienky sa zachovali, kde a akým spôsobom? Aké predstavy o nepriateľovi sa vykonštruovali a čo ho identifikuje? Akú úlohu zohrali tieto predstavy pri nedávnej vojne v bývalej Juhoslávii?

Piatok 15.5. / Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava / 19.00

Všetky informácie a kompletný program medzinárodného festivalu Nová dráma 2015 nájdete tu.

Prečítajte si tiež: Milovníci divadla sa majú načo tešiť! V Bratislave onedlho štartuje medzinárodný festival Nová dráma

Zdroj foto: Divadelný ústav Bratislava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM